Economia 17/02/2021

Naturgy, Abertis i Hotels Catalonia abandonen el ple de la Cambra de Comerç

Les tres companyies ocupaven un seient de pagament en un ple cameral amb majoria independentista

ARA
2 min
Joan Canadell i Mònica Roca, en una imatge de l'any passat.

BarcelonaTres de les catorze empreses amb seient de pagament del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona han abandonat la institució aquest 2021. La gasista Naturgy, l'empresa d'infraestructures Abertis i la companyia Hotels Catalonia van comunicar a finals de l'any passat a la institució presidida per Mònica Roca que no renovarien la presència al ple cameral aquest 2021.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas de Catalonia, la direcció de l'empresa ha argumentat que no vol continuar formant part de la Cambra per centrar tots els esforços en la gestió de la pandèmia, que ha afectat de manera molt directa el sector turístic a causa de les restriccions de moviments.

Naturgy, per la seva banda, ha fet un canvi d'estatuts que ha modificat la seva política de participació en entitats empresarials, de manera que han deixat totes les cambres de comerç amb l'excepció de l'espanyola, tot i que assegura que mantindrà la seva "històrica col·laboració" amb la Cambra barcelonina. Pel que fa a Abertis, filial d'ACS, la raó es deu a l'acabament de les concessions de les autopistes AP-7 i AP-2, que reduiran molt notablement el seu volum de negoci a Catalunya.

Les vocalies de pagament, anomenades col·loquialment cadires de plata, es renoven cada any i són ocupades per grans empreses, en diversos casos de l'Íbex-35, que paguen una quota de 75.000 euros anuals.

En minoria

Malgrat la posició oficial de les tres firmes dimissionàries, el diari Expansión apunta que rere les raons presentades per les companyies hi ha el creixent malestar de les grans empreses amb cadires de pagament. Segons el rotatiu, aquestes companyies eren "ignorades" per la junta presidida per Joan Canadell, primer, i la de Mònica Roca, ara en funcions, i que està formada exclusivament per membres de la llista independentista Eines de País, que té la majoria absoluta del ple.

Eines de País, impulsada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis, va guanyar contra pronòstic 31 dels 40 seients en joc en les últimes eleccions, celebrades el maig del 2019. La resta de vocalies del plenari, fins a arribar a les 60 en total, es reparteixen entre les sis que ocupen les dues grans patronals catalanes –Pimec i Foment del Treball– i les catorze cadires de plata. L'actual junta ha defensat repetidament una reforma de la llei de cambres que, entre altres elements, elimini els seients de pagament.

stats