Economia 29/05/2018

Nestlé fia la seva tecnologia a Barcelona

La companyia deslocalitza part de l’activitat a Suïssa per repartir-la per Espanya, Portugal i Itàlia

Dani Cordero
3 min
Alarma a la plantilla de Nestlé pel boicot als seus productes

BarcelonaNestlé va anunciar ahir una forta sotragada a la seva seu central quan va anunciar que retallarà en el pròxim any i mig fins a 500 llocs de treball a Suïssa, que perdrà la seva activitat de tecnologies de la informació (IT). La mala notícia, a la qual va haver de reaccionar el govern regional del cantó de Vaud, va canviar de signe en el seu camí cap a Catalunya: Esplugues de Llobregat, on hi ha la seu de la filial espanyola del gegant de l’alimentació, serà un dels grans beneficiaris d’aquesta reorganització interna, ja que el hub tecnològic creat allà l’any passat passarà a desenvolupar les funcions deslocalitzades a Suïssa. Centres de treball de Portugal i Itàlia també sortiran guanyant amb la mesura.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Entenem que és un moment difícil per als nostres treballadors”, afirmava a través d’un comunicat el cap de recursos humans de la multinacional, Peter Vogt, que assegurava que el compromís de Nestlé amb el seu quarter general continua invariable. La companyia obrirà les pròximes setmanes un procés per intentar mitigar al màxim l’afectació sobre la plantilla.

Des de les instal·lacions catalanes, que es preparen per a un relleu a la direcció a finals d’any, es va optar per mantenir un perfil discret, mentre que un portaveu de la companyia a Suïssa explicava a l’ARA que “un substancial nombre de vacants serà publicitada en ubicacions pròximes (incloent-hi Espanya) per cobrir algunes posicions”. Cap més detall sobre com afectarà la mesura a l’Estat, que passarà a desenvolupar els treballs tecnològics per desenvolupar el comerç electrònic i la cadena de subministrament de la companyia.

Nestlé es converteix en l’enèsima companyia que aposta per Barcelona per desenvolupar la seva base tecnològica. És el segon pas que fa en aquesta direcció la companyia suïssa, que el 2016 ja va anunciar la seva intenció d’implantar a Barcelona el seu hub digital global, amb l’objectiu de dissenyar, construir, desplegar i mantenir les plataformes digitals amb què el gegant de l’alimentació es comunica amb els seus clients. Actualment hi ha 150 persones treballant en aquest hub, que ara serà ampliat amb nous actius i nous propòsits. Previsiblement, l’elecció de Barcelona respon al mateix patró de llavors: la capacitat innovadora i l’ecosistema tecnològic de la capital catalana, un excel·lent nivell de coneixement de les tecnologies digitals i una bona accessibilitat de la ciutat. Probablement també s’han tingut en compte els atractius costos laborals.

La unitat de Nespresso també guanyarà posicions a Espanya i Portugal, on es preveu crear 80 llocs de treball. Itàlia s’encarregarà, per la seva banda, d’un centre d’excel·lència per a botigues. L’anunci d’ahir té lloc pocs dies després que Nestlé anunciés la seva intenció d’enfortir la seva activitat de recerca i desenvolupament (R+D).

Siemens també posa un centre a Catalunya

L’anunci de Nestlé no va ser l’únic favorable als interessos de Catalunya. La multinacional alemanya Siemens establirà a Cornellà de Llobregat el seu nou centre d’innovació per desenvolupar solucions digitals per a Mindsphere, la plataforma al núvol de la companyia en el sector energètic.

Des d’aquest laboratori d’idees, Siemens investigarà com obtenir el màxim benefici de la tecnologia digital aplicada a l’energia i aconseguir augmentar l’eficiència de plantes i fàbriques, amb la col·laboració de proveïdors, enginyers de programari i experts de la companyia. Actualment Siemens té a Cornellà la seva fàbrica de material ferroviari i a partir del 7 de juny també hi tindrà el nou centre.

La companyia alemanya i Northvolt van anunciar també ahir una col·laboració per al desenvolupament de tecnologia de producció de bateries ecològiques de ions de liti d’alta qualitat. Siemens invertirà 10 milions d’euros en aquest projecte, que pretén accelerar la transició energètica.

stats