Economia 05/05/2014

Nissan comença a produir la furgoneta elèctrica, el primer dels tres nous vehicles que arribaran a Barcelona

La marca japonesa confia a vendre 20.000 unitats a l'any de l'eNV200 i distribuir-les a 20 països de tot el món

Elena Freixa
2 min

BarcelonaLa planta de Nissan de Barcelona posa en marxa oficialment aquest dilluns la producció de la primera furgoneta elèctrica de la marca, l'eNV200. El model ha permès ampliar plantilla al centre, on s'han invertit 100 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La furgoneta elèctrica s'exportarà a tot el món i permetrà que, per exemple, la fàbrica de Barcelona vengui per primera vegada els seus vehicles al mercat bressol de Nissan, el Japó.

L'empresa calcula que en el primer any de fabricació complet es produiran 20.000 unitats de l'eNV200 i que es vendran a una vintena de països.

El vehicle té una autonomia de 170 quilòmetres, una distància que Nissan defensa que és suficient per al recorregut que fan la majoria de repartidors en furgonetes per zones urbanes. A més a més, permet la càrrega de bateries domèstica (amb endoll normal) i també la càrrega ràpida del 80% en mitja hora.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat la transcendència d'aquesta inversió industrial que garanteix el futur de la planta catalana de la Zona Franca.

Ha assegurat que, quan es batallava per atraure el model, el Govern també s'hi va implicar sense dubtes i sense que altres debats –com la declaració de sobirania, ha dit– desviessin aquest assumpte "crucial".

Segons Mas, la inversió de Nissan a Barcelona reforça la indústria, l'exportació i l'aposta per la tecnologia i el vehicle elèctric que Barcelona i Catalunya volen liderar a Europa.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha subratllat l'acord entre Nissan i l'Ajuntament per fer de l'eNV200 el taxi de Barcelona, comprometent-se a estendre la xarxa de recàrrega i a promoure'n l'expansió. "Ja hem començat a promure'n l'ús a Mercabarna perquè volem que la distribució de mercaderies sigui al més sostenible possible".

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha assegurat que inversions com aquesta enforteixen les bases de la recuperació de l'economia. "Les perspectives del creixement de l'economia i l'ocupació són ja irreversibles", ha defensat.

El primer de tres llançaments

La posada en marxa de la producció de la furgoneta eNV200, el segon model de Nissan elèctric després del turisme Leaf, ha estat apadrinada pel vicepresident de Nissan Andy Palmer. El directiu ha assegurat que aquesta és només la primera de les altres visites que el portaran a Barcelona amb els dos vehicles nous que han d'arribar a la planta.

Aquest estiu començarà a fabricar-se un turisme a la planta, del qual encara Nissan no n'ha mostrat l'aspecte però que pertany al mateix segment que el seu Note. El tercer vehicle que es començarà a fer l'any que ve serà una 'pickup'.

Amb tots aquests nous projectes, la planta no només tornarà a tenir una producció més elevada que abans de la crisi, sinó que la plantilla de la fàbrica de la Zona Franca creixerà en prop de 1.000 persones, segons els plans de Nissan.

stats