Economia 11/04/2018

El nombre de banquers milionaris creix a Espanya mentre que baixa a Europa

A l'Estat hi ha 152 directius de banca que cobren més d'un milió a l'any

Xavier Grau
2 min
UN PERFIL CAR I ECLÈCTIC
 La City, el districte financer de la capital britànica, s'omple de nous gratacels en construcció. Gràcies a inversions milionàries de capital principalment estranger, l'skyline de tota la ciutat està canviant.

BarcelonaEl nombre de directius de banca a Espanya amb un sou per sobre del milió d'euros creix, mentre que al conjunt de la Unió Europea (UE) disminueix, segons reflecteix un informe elaborat per l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès). Les dades, referides a l'any 2016, indiquen que a Espanya hi havia 152 directius bancaris amb una retribució per sobre del milió d'euros anuals, una xifra que va créixer un 20,6% respecte a l'any anterior.

Mentre que a Espanya el grup dels banquers més ben pagats augmentava, en el conjunt dels estats de la Unió Europea anava a la baixa, amb un descens del 10,6% entre l'any 2015 i 2016. Però en aquest descens comunitari va influir l'oscil·lació del canvi entre l'euro i la lliura esterlina, ja que la pèrdua de valor de la moneda britànica va fer caure de la llista dels més ben pagats alguns banquers britànics.

El descens del 2016 en el conjunt de la UE, no obstant, és un canvi de tendència respecte al que va passar els anys anteriors. Segons les dades de la EBA, entre el 2010 i el 2016 el nombre de directius de banca que guanyen més d'un milió a l'any va augmentar en 1.170, fins a arribar a un total de 4.595 persones, cosa que, segons l'EBA, demostra una recuperació dels salaris respecte de fa deu anys, quan amb la crisi diverses entitats van haver de ser rescatades.

Dins d'aquest creixement a la UE, l'augment de banquers milionaris a Espanya el 2016, del 20,6%, és el més important de la UE, seguit del que hi va haver a França, del 15,1%.

El pes de la City

La City de Londres té un pes importants en el rànquing de països amb més directius de banca pagats amb sous milionaris, i per això el Regne Unit encapçala la llista, amb 3.529 banquers amb sous per sobre del milió d'euros, quasi un 77% del total de la Unió Europea. És a dir, tres de cada quatre banquers amb una remuneració milionària són a les illes britàniques. Però malgrat el clar domini anglès, el nombre de banquers amb sous milionaris al Regne Unit va disminuir un 14,6% el 2016.

En el rànquing, per darrere del Regne Unit se situen Alemanya, amb 253 milionaris; França, amb 205; Itàlia, amb 172, i Espanya ocupa el cinquè lloc, amb 152.

Malgrat que en el conjunt de la UE el nombre d'aquests directius tan ben pagats va baixar el 2016, segons l'EBA, en la majoria dels estats va augmentar, excepte a Alemanya, Finlàndia, Hongria, Itàlia, Liechtenstein i Portugal.

33 milions, el més elevat

stats