Pensions
Economia 28/01/2011

Govern, patronal i sindicats tanquen un acord per a la reforma de les pensions

L'edat de jubilació es fixa als 67 anys. Cotitzar durant 38 anys i mig garantirà el 100% de la pensió a partir dels 65

Agències
2 min

MadridEl govern central i els agents socials han tancat aquesta matinada un principi d'acord sobre la reforma del sistema de pensions. Tal com ja s'havia avançat ahir, els principals punts del pacte inclouen elevar fins als 67 anys l'edat de jubilació però permetre que els treballadors que hagin cotitzat durant 38 anys i mig puguin cobrar el 100% de la pensió si es retiren als 65.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un breu comunicat del ministeri de Treball a dos quarts de cinc de la matinada ha informat de l'acord, que subscriuen les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, les confederacions sindicals CCOO i UGT, i el govern espanyol. El pacte s'ha assolit en un sopar al qual ha assistit personalment el president del govern, José Luís Rodríguez Zapatero.

El resultat de l'acord representa un punt intermedi entre la voluntat de l'executiu i la dels representants dels treballadors: el govern aconsegueix el retard anunciat en l'edat de jubilació, però els sindicats hi han pogut introduir algunes clàusules que els permeten vendre'l també com un èxit.

Per exemple, comptaran com a anys cotitzats (fins a un màxim de dos) els que les dones destinin a cuidar els fills, o els que els joves esmercin com a becaris. També s'ha aconseguit que la mesura dels 426 euros per als aturats de llarga durada, que l'executiu havia anunciat que reformaria cap a un pagament de 350 euros sotmès a la formació de l'aturat, acabi sent d'uns 400 euros. Però segurament, la fita més important de l'acord és que el PSOE ha aconseguit arrencar un principi de pacte social que allunya la possibilitat de vaga general en un moment crucial per a les finances espanyoles.

El pacte s'ha aconseguit in extremis amb l'objectiu d'integrar-lo a la reforma de pensions que té previst aprovar aquest mateix divendres el consell de ministres, i que entrarà en vigor el 2013, amb un període transitori fins al 2027. Durant aquest temps, l'edat de jubilació s'anirà retardant de forma progressiva.

L'acord haurà de ser aprovat ara per les direccions corresponents de cadascuna de les organitzacions. En els pròxims dies, segons el ministeri, continuaran les negociacions sobre la resta de polítiques d'ocupació, política industrial, política energètica, política de ciència i innovació i altres qüestions referents al món laboral.

stats