El ministeri mou fitxa i els pagesos aixequen el bloqueig de l'AP-7 i la N-II

Planas es compromet a fer més inspeccions per enfortir el compliment de la llei de la cadena alimentària

4 min
Pagesos tallant l’AP-7 amb tractors i amb algunes barricades amb pneumàtics cremant.

BarcelonaEl ministeri d'Agricultura ha mogut fitxa aquest dimecres. D'una banda, ha acceptat que un càrrec d'alt nivell del ministeri es reuneixi amb el sindicat Unió de Pagesos. La conseqüència ràpida ha estat que, després de 30 hores, els pagesos que amb els seus tractors bloquejaven l'AP-7 i la N-II a Pontós (Girona) han desbloquejat aquestes dues vies, que són clau per al transport internacional per la seva proximitat a la Jonquera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De l'altra, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, s'ha compromès amb les organitzacions agràries a enfortir l'aplicació de la llei de la cadena alimentària amb més inspeccions i noves anàlisis de les relacions comercials de les empreses amb els seus proveïdors. Ho ha fet durant la reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària i un dia abans de tornar-se a reunir amb el sector per abordar la resta de les seves reivindicacions. El ministre ha fet una crida als representants dels agricultors perquè formalitzin les denúncies anònimes dels seus associats i comuniquin al ministeri o a les comunitats autònomes qualsevol irregularitat que observin, i als he recordat que cada denúncia genera l'obertura d'una investigació.

Planas ha donat resposta d'aquesta manera a les peticions dels representants d'UPA, COAG i Asaja, entre d'altres, que li han reclamat que l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), que supervisa el compliment de la llei que impedeix vendre a pèrdues, extremi el control i imposi multes exemplars a supermercats i distribuïdors.

Segons el ministeri d'Agricultura, des del gener del 2023 l'AICA ha imposat més de 641.000 euros en multes a empreses que cometen irregularitats, fruit de 195 sancions. Però els agricultors denuncien que els preus que es paguen en origen augmenten un 400% de mitjana quan arriben als lineals dels supermercats.

Durant la reunió el ministre ha assegurat que la llei de la cadena alimentària "està funcionant" i ja té impacte sobre el comportament dels preus que es paguen en origen. "La seva evolució ha estat positiva –ha afirmat–, perquè des del gener del 2022 fins al desembre del 2023 els preus en origen han crescut de manera molt significativa, fins i tot si es descompta la inflació". Amb tot, Planas ha admès que hi ha situacions "molt diverses" i que, "de manera puntual" s'han produït dificultats en l'aplicació d'aquesta llei.

Més mobilitzacions

Demà, a Madrid, a més de la reunió del ministre amb els sindicats agraris hi ha previstes més mobilitzacions. Apag-Asaja ha convocat una marxa lenta amb tractors que començarà a les nou del matí a Serranillos del Valle i pretén arribar fins al passeig Infanta Isabel, a Madrid, on hi ha la seu del ministeri.

A Catalunya els pagesos gironins han acordat en assemblea al voltant de les quatre de la tarda d'aquest dimecres aixecar el tall a l'AP-7 i a la N-II a Pontós (Alt Empordà) després de més de 30 hores de protesta. A l'assemblea han exposat els compromisos que han obtingut tant del Govern (sobre restriccions per la sequera i burocràcia) com de l'Estat, després que els hagin confirmat una reunió amb el secretari general del ministeri la setmana vinent. Així, han decidit marxar de les carreteres tallades des d'aquest dimarts al matí. Ho fan, però, amb una advertència a les administracions: si no compleixen els compromisos tornaran al carrer el dia 28 i s'hi estaran "el temps que faci falta".

Al voltant de les quatre de la tarda els agricultors han començat a recollir totes les deixalles que havien deixat a la via després de més de 30 hores d'ocupació i han començat a desfilar en caravana cap als seus punts d'origen. El tall de l'AP-7 i la N-II a Pontós ha provocat cues quilomètriques, ja que són les principals vies internacionals de comunicació entre Espanya i França.

Protesta del transport

Els transportistes han expressat les seves queixes pels danys com a conseqüència de la protesta i han avisat que podrien exigir "responsabilitats i compensacions econòmiques per la via judicial" pels perjudicis pels talls de carreteres dels pagesos, segons ha indicat en un comunicat l'Associació General d'Autònoms i Pimes Transportistes de Catalunya (AGTC). La patronal Fenadismer havia donat un "ultimàtum" al Govern i al ministeri de l'Interior perquè desbloquegessin les carreteres i permetessin la lliure circulació de mercaderies, argumentant que se senten "ostatges" del conflicte dels pagesos.

Avui Catalunya s'ha despertat amb els pagesos bloquejant el port de Tarragona, l'AP-7 i la N-II. Els talls es mantenien després de l'èxit de la convocatòria d'ahir, quan més de 1.000 tractors i prop de 2.000 pagesos van col·lapsar carreteres i infraestructures del país. Al matí, però, els agricultors que eren al port de Tarragona han decidit aixecar el campament a partir de les 10 hores. De fet, a dos quarts d'onze ja entraven camions a la infraestructura i de seguida funcionava en plena normalitat. En canvi, els que eren a l'AP-7 i la N-II a l'altura de Pontós han mantingut la protesta fins a l'assemblea de després de dinar. Per aixecar el tall el sindicat Unió de Pagesos havia posat com a condició compromisos ferms del Govern i, sobretot, de l'executiu espanyol, que normalment no negocia amb Unió de Pagesos sinó que ho fa amb els sindicats espanyols Asaja, COAG i UPA. "Depenent del que en surti, si els resultats són positius, nosaltres potser farem un gest de bona voluntat", deia aquest matí Narcís Poch, portaveu d'Unió de Pagesos.

Mentre Unió de Pagesos negociava aquesta reunió al ministeri, en un altre punt del país hi ha hagut una altra reunió clau per a la pagesia. A Vic representants del moviment Revolta Pagesa s'han reunit amb la Generalitat per continuar avançant a favor dels compromisos acordats la setmana passada a Palau. Cal aclarir que el que s'està debatent són els punts tractats en la reunió de la setmana passada amb el president Aragonès i amb el conseller Mascort, no els tres compromisos que van rebre dels grups parlamentaris el matí següent, que van a banda. Entre el contingut de les converses hi ha la flexibilització de les restriccions per la sequera.

stats