Adaptar les restriccions d'aigua, menys burocràcia i agilitzar les ajudes: el compromís dels grups parlamentaris amb els pagesos

Una cinquantena d'agricultors s'han mobilitzat avui al Parlament

3 min
Un ciclista pedala entre els tractors que s'han aturat al centre de Barcelona com a final de la marxa agrícola

BarcelonaLa ressaca de la manifestació multitudinària de dimecres dels pagesos a Barcelona ha acabat amb una representació dels agricultors sent rebuts al Parlament de Catalunya aquest dijous. Tot i que ahir la gran majoria dels protestants van decidir tornar a casa a la nit, alguns grups van seguir als carrers de la ciutat. En concret, van quedar-se una cinquantena de tractors a la Gran Via, entre el passeig de Gràcia i plaça Tetuan, i un altre grup a l'avinguda Diagonal. Avui al matí, mentre els de la Diagonal engegaven els motors per tornar d'on venien, els de la Gran Via han decidit allargar les protestes i mobilitzar-se fins al Parlament, on han estat rebuts per la presidenta de la cambra, Anna Erra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una trobada posterior entre els pagesos i representants de tots els grups parlamentaris, excepte el PP i Vox, segons ha explicat Joan Rius, representant del moviment 6-F de la Catalunya Central, han arribat a un acord de tres punts que serà aprovat amb "urgència". El compromís dels partits preveu adaptar les restriccions de la sequera a les necessitats de la pagesia, agilitzar el pagament de les ajudes pendents dels anys anteriors i treballar amb la resta d'institucions per rebaixar la burocratització del sector. "Ara les coses només poden anar a millor", ha sentenciat Rius des del Parlament, que també ha avisat que les "mobilitzacions no s'aturaran".

Els pagesos han hagut d'aparcar els tractors a les portes del Parc de la Ciutadella, que només ha quedat obert per la porta principal. Les autoritats, però, sí que han deixat entrar dos vehicles als jardins de manera simbòlica. Més tard, vuit representants dels pagesos han mantingut una reunió d'uns 40 minuts amb Erra. La resta s'han quedat a les portes esperant. Els agricultors, un cop finalitzada la seva trobada amb la presidenta del Parlament, s'han reunit amb representants de tots els grups parlamentaris, excepte els del PP i de Vox. Cal recordar que durant el dia d'ahir una altra representació va mantenir una reunió amb el president, Pere Aragonès.

Justament avui al Parlament hi havia convocat un ple per debatre una moció del PSC sobre el món rural. Així, amb la cinquantena de pagesos a les portes de la institució, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, s'ha compromès a "treballar" plegats amb el sector per a trobar una solució al seu malestar. El titular d'Acció Climàtica també ha dit que "continuaran treballant per atendre totes les demandes" i ha assegurat que "treballant plegats" tot tirarà endavant, "com sempre passa en aquest país". D'altra banda, la diputada d'Esquerra Republicana Alba Camps ha dit que les protestes "es traslladaran en accions concretes els pròxims dies i mesos".

Els pagesos que s'han mobilitzat al Parlament han estat els més resilients de tots: provenen de la Catalunya Central i haurien actuat de manera independent a Unió de Pagesos i Asaja, les dues grans associacions que van participar en les protestes d'ahir.

Els retorns de primera hora

D'altra banda, els tractors que han passat la nit a l'avinguda Diagonal no han continuat la seva estada a la capital i a primera hora del matí han fet via cap a casa. Cal recordar que van quedar-se a dormir a la ciutat a causa del cansament acumulat durant la protesta d'ahir. Els tractors que quedaven eren els que venien de més lluny: de l'Ebre i de les terres de Lleida. Això va fer que per motius de seguretat decidissin descansar abans de reprendre la marxa de tornada.

Això ha provocat grans retencions a les carreteres aquest matí. De fet, a primera hora les cues que sortien des de Barcelona han arribat a l'altura de Molins de Rei. Més tard també s'han vist afectades l'AP-7 i l'A-2, on la marxa lenta dels tractors ha causat que s'alentís molt la circulació. El Servei Català de Trànsit havia demanat a primera hora del matí precaució per les afectacions que es poguessin registrar al llarg del dia a l'AP-7, l'A-2, la C-58, la C-16 i la C-17.

Les mobilitzacions continuaran

Malgrat que ahir després de la reunió entre els representants de la pagesia i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es van sentir moltes intervencions que cridaven a mantenir-se a Barcelona, les diferents assemblees territorials van decidir acabar amb la jornada de protestes. Tot i això, van deixar clar que continuaran: en els pròxims dies tenen previst dirigir-se al port de Tarragona i a Mercabarna. A més, el dia 21 de febrer hi ha convocada una mobilització de la pagesia de tot l'estat a Madrid.

Després de les reunions entre el Govern i una quinzena de representants dels manifestants, Mascort va explicar en roda de premsa que en les pròximes dues setmanes proposaria una nova trobada amb l'objectiu de concretar quines mesures necessita la pagesia per part de la Generalitat per "millorar les coses perquè els pagesos puguin guanyar-se la vida". En la reunió dels pròxims dies es concretaran les mesures, ja que Mascort va dir que després de "passar onze hores a dalt d'un tractor" i de la jornada de protestes de dimarts, la trobada a Palau d'ahir no havia de ser per negociar, sinó només per fer arribar les reivindicacions a l'executiu.

stats