Economia 14/10/2020

Les patronals catalanes en bloc s'oposen al tancament de bars i restaurants

Fecasarm xifra en 900 milions d'euros el cost de la mesura per aturar la pandèmia

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Un comerç a Lleida, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes patronals catalanes i organitzacions de la restauració i el comerç han mostrat aquest dimecres el seu rebuig frontal a la mesura anunciada pel Govern de tancar bars i restaurants per aturar la pandèmia a Catalunya i reduir l'aforament als comerços.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) quantifica en 900 milions d'euros les pèrdues que es derivaran d'aquesta mesura i calcula que un 50% dels negocis d'aquest sector corren el risc de no arribar a final d'any per aquest nou període d'"inactivitat forçosa".

La patronal de les grans empreses, Foment del Treball, considera que la mesura agreujarà la crisi i podria condemnar a la pobresa milers de treballadors i autònoms. Foment considera desproporcionada la mesura i demana al Govern nous ajuts compensatoris per als sectors afectats.

Per la seva banda, la patronal de petites i mitjanes empreses, Pimec, també demana mesures compensatòries i creu que les restriccions per contenir els contagis s'haurien d'establir de forma més gradual. Segons Pimec, un 18,7% de les pimes i autònoms de Catalunya s'han plantejat tancar definitivament. Aquesta patronal està convençuda que aquest percentatge creixerà amb les noves restriccions.

Altres organitzacions també s'han mostrat contràries a les noves restriccions. Roger Pallarols, director general del Gremi de Restauració de Barcelona, lamenta que la mesura es posa en marxa de forma "immediata" i sense gairebé "mesures de suport", i creu que el Govern està capficat en "agreujar la situació d'un sector econòmic clau per a Barcelona". "No pot ser que el covid-19 s'endugui tot el nostre teixit productiu", rebla.

L'organització del comerç Comertia veu "manca de previsió i planificació del Govern" i diu que no acaba d'entendre "la lògica de la decisió". Per a Comertia, si el problema és la mobilitat i el contacte social "s'haurien de prendre decisions d'urgència en el transport públic, que últimament va desbordat".

Barcelona Comerç, finalment, considera "inadequat" el tancament de bars i restaurants, i el seu el president, Salva Vendrell, lamenta la decisió: "Ha faltat anticipació. No pot ser que després de set mesos la gran solució per aturar la pandèmia sigui tancar bars i restaurants i limitar l'aforament als comerços".

stats