Les dues grans patronals criden al diàleg: "És el moment d'acabar amb els discursos buits"

Foment i Pimec escenifiquen una inèdita unitat patronal per demanar als polítics una negociació i alertar de les conseqüències de la violència

Les dues principals patronals catalanes, Foment del Treball i Pimec, van exhibir ahir una inèdita unitat patronal per donar resposta a la inestabilitat que ha generat la sentència del Tribunal Suprem, després de la qual les protestes s’han escampat a gran velocitat. Totes dues organitzacions van congregar ahir nombrosos empresaris per fer públic un manifest titulat “A favor del progrés de Catalunya”, amb el qual volen fer una crida “als polítics” perquè dialoguin i trobin un acord que solucioni el conflicte entre Catalunya i Espanya. “És el moment d’acabar amb els discursos buits i banals”, diu el document que totes dues entitats han firmat.

No és un text gaire contundent, però totes dues entitats creuen que pot ser un avanç i que pot anar seguit de més passos. El document, que ha estat negociat entre bastidors per les cúpules de les dues patronals, es veu clarament pensat per satisfer els seus respectius públics. Foment té al darrere les grans companyies (tot i que no únicament) mentre que Pimec s’adreça a les petites i mitjanes empreses. Amb tot, el text sosté que “correspon a la classe política, i no a la justícia” liderar la resolució del conflicte. En realitat, no és res que no haguessin dit ja en el passat, però les patronals esperen que la delicada situació actual faci que se’ls escolti més.

A l’acte, en què també es van condemnar repetidament els actes violents, es van poder percebre els equilibris que les dues patronals han hagut de fer per respectar les diferents sensibilitats dels empresaris que representen. El missatge va ser conjunt, però després cadascú hi va posar els seus matisos.

Per exemple, el president de Pimec, Josep González, va voler fer una menció als presos: “Vull tenir un record per tota la gent que és a la presó i espero que algun dia es pugui trobar una bona solució”, va dir. La frase va anar seguida d’un aplaudiment que, tot i que no va ser entusiasta (com sí que ho va ser l’ovació que es va veure la nit abans a la trobada anual d’una altra patronal, Cecot), va ser més ampli del que es podria haver esperat. Un altre exemple: el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va posar més èmfasi en la necessitat que sigui el president de la Generalitat, Quim Torra, qui lideri la “recuperació de la reputació i la confiança” a Barcelona i Catalunya. En canvi, González va referir-se als polítics dient: “Han d’actuar com a estadistes i no pensant en les eleccions, com penso que està passant”. El missatge semblava bastant dirigit a Pedro Sánchez, en aquest cas.

Sigui com sigui, tot i posar èmfasi en el president de la Generalitat, Sánchez Llibre també va dir que la feina de trobar una solució dialogada recau en totes les administracions, a més del Parlament de Catalunya i el Congrés espanyol.

Per la seva banda, Josep González va afirmar que, a més de les organitzacions patronals, els sindicats també poden ser part de la solució al problema: “Si veiem que els quatre agents socials podem formar part de la solució, estic segur que ens hi posarem”, va dir.

Desconcert total al món econòmic després de la sentència

Contra els talls de carretera

El president de Foment del Treball també va demanar que s’acabin els talls de carreteres a Catalunya i de carrers a Barcelona. “No pot ser que contínuament les nostres ciutats estiguin preses per manifestacions, que s’han de respectar, però que perjudiquen la nostra economia productiva”, va dir el líder patronal. Precisament, els empresaris només van poder arribar a peu a l’acte que es va celebrar a la seu de Foment del Treball, ja que a cent metres -davant la famosa Prefectura de la Policia Nacional, a la Via Laietana- hi havia una manifestació i el trànsit estava tallat.

Un altre dels participants a l’acte, el president del Gremi d’Hotels, Jordi Mestre, va demanar que la situació actual “no es cronifiqui” i va recomanar als dos governs que cedeixin perquè “ningú ho ha fet tot bé”. “Que [els polítics] facin la feina per la qual cobren”, va rematar.

També hi va assistir Joan Canadell, president de la Cambra de Barcelona, que va dir que la seva institució no signaria “tal qual” el document presentat ahir, però va afegir: “Hi estaríem d’acord en un 80%”. Canadell va dir, a més, que cal condemnar “tot tipus de violència”, inclosa “la gratuïta cap als manifestants i fins i tot cap a la gent que passa pel carrer”.

LES FRASES

Josep Sánchez Llibre

PRESIDENT DE FOMENT DEL TREBALL

“No pot ser que contínuament les nostres ciutats estiguin preses per manifestacions, que s’han de respectar, però que perjudiquen la nostra economia productiva”

Josep González

PRESIDENT DE PIMEC

“La violència no serveix de res [...] . Els polítics han d’actuar com a estadistes i no pensant en les eleccions, com penso que està passant”

Més continguts de