Associacions
Economia Patronals 22/01/2023

Així és el Youth Economic Circle, l'entitat que aspira a "formar els líders del futur"

L'associació, que compta amb més de 500 socis joves a les seves files, celebra els 10 anys i renova les juntes

4 min
Una de les trobades de YEC amb l'exdirigent de Junts per Catalunya, Elsa Artadi.

BarcelonaEra el 2012 i, encara amb les conseqüències de la crisi financera omplint el bloc de notícies econòmiques, dos joves inquiets van començar a sentir la necessitat d'acostar-se a les elits empresarials i polítiques per entendre millor el seu entorn i sentir-se part de la societat. Aquesta iniciativa es va materialitzar en el Youth Economic Circle (YEC), una associació sense ànim de lucre que deu anys després compta amb més de 500 socis joves (d'entre 20 i 30 anys) i aspira a "formar els líders del futur".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos joves fundadors eren ni més ni menys que Fernando Conde Targa –cofundador de GoodNews i nebot de Luis Conde, fundador de Seeliger y Conde– i Johnny Rosell –fill de l'expresident de la CEOE Joan Rosell–. Eren amics de feia temps i tenien la mateixa ambició: unir joves inquiets que volguessin acostar-se a les elits. Poc després, ja eren 20 membres. Un d'aquests primers socis, Lucas Conde –fill de Luis Conde i cosí de Fernando Conde–, explica a l'ARA que "ràpidament l'associació va agafar embranzida i va aconseguir un pes rellevant en empresa i política, amb convidats importants. Ara formar part del YEC t'obre portes a molts llocs", explica Conde, que va presidir l'associació entre el 2016 i el 2018 i hi continua com a membre.

La futura elit

Des dels inicis, els fundadors tenien clar que "l'èxit de veritat no s'aconsegueix sol, sinó amb un bon equip, per la qual cosa cal desenvolupar una xarxa de contactes sòlida des de joves"; una cosa que ha quedat com un dels principis de l'associació. Segons l'actual presidenta de YEC Barcelona, Ariadna Vallverdú, "créixer amb els millors professionals t'obre moltes portes a nivell laboral i es creen sinergies amb companys que seria molt difícil d'aconseguir fora d'aquest entorn", explica.

"Es tracta d'unir els futurs líders de la nostra societat, de formar la futura elit", explica a l'ARA la presidenta de YEC Madrid, Carmen Izquierdo. "El que proporciona l'associació és un nexe entre joves ambiciosos i amb talent i també amb personalitats del món econòmic i polític", afegeix. Això es fa a través de diverses activitats, principalment sopars de grups reduïts (unes 20 persones) amb un convidat especial i 19 socis, i unes jornades anuals amb diversos ponents. "Són convidats molt rellevants, moltes vegades directius de l'Íbex o polítics de primer rang", explica Izquierdo.

De fet, un dels principals ganxos que ofereix el YEC és el nivell dels ponents convidats als sopars i actes de l'associació, que van des de polítics com Inés Arrimadas, Manuela Carmena, Cristina Cifuentes o Pablo Casado, entre d'altres, fins a importants empresaris com Eloi Planes (Fluidra), Marc Puig (Puig), Pere Guardiola (Godó Strategies), César Bardají (Panrico), Francisco Reynés (Naturgy), Emilio Cuatrecasas (Cuatrecasas) o Carmina Ganyet (Colonial).

Amb tot, asseguren que són apolítics. "Intentem nodrir els socis amb tota mena d'opinions, hem tingut gent de tots els partits i, a l'hora de convidar ponents, mirem de ser molt transversals", asseguren les presidentes.

Model de governança

El creixement inicial va ser tan fort que ràpidament es va plantejar obrir una seu del YEC a Madrid el 2015, i tot just fa uns mesos, el 2022, també es va obrir YEC Lisboa. "Aquestes delegacions han sorgit sempre de manera orgànica, perquè ha passat que alguns membres han anat a treballar a Madrid o a Lisboa i han proposat obrir-hi una delegació, i ha funcionat i no descartem crear-ne més", explica Izquierdo. La governança de l'associació i de cada delegació està conformada per una junta general i tres juntes territorials amb una durada de dos anys, que es van renovar fa tot just un mes i que compten amb noms de famílies conegudes.

A Barcelona, la seu original, la nova presidenta és Ariadna Vallverdú Laencuentra, graduada a Esade i consultora a Accenture; el vicepresident és Miguel Closa, analista al fons JV20; el secretari és Ignacio Molins Joly, graduat en ADE i dret per la UPF i fill de Pau Molins (Ciments Molins), i Santiago Lopezbarrena Arenas, graduat en enginyeria aeroespacial per la UPC i mànager de sostenibilitat a Vueling, n'és el tresorer.

Al capdavant de Madrid hi ha, en el càrrec de presidenta, Carmen Izquierdo Serrano, emprenedora i fundadora de la plataforma d'energies renovables nTeaser; Tomás Moreno Cebrián-Sagarriga, emprenedor i inversor i net de Vicente Cebrián-Sagarriga, comte de Creixell i propietari dels cellers Marqués de Murrieta i Pazo de Barrantes; Benjamín Mazin Atfield com a secretari, i Juan Espinosa Medina, graduat en ADE i màrqueting i executiu de vendes a mitjans a DAZN.

Qui hi pot entrar?

No tothom pot entrar al YEC. De fet, per fer-se'n soci cal enviar una sol·licitud que ja és tota una declaració d'intencions: es requereix el currículum i una carta de presentació que "és determinant". "No anem a un perfil concret de persona, però sí que requerim que sigui gent ambiciosa, amb ganes i que vingui a aportar", explica Conde. "Hi ha gent que vol entrar al YEC per poder-ho posar al LinkedIn i al currículum, perquè obre portes. Aquests són els que no interessen", rebla.

Alhora, asseguren que ara estan "redissenyant" el procés d'admissió, ja que les sol·licituds han augmentat molt els darrers mesos. "A Madrid estem acceptant només un 15% de les sol·licituds, hem de seguir sent exclusius, no podem acceptar tothom", explica Izquierdo.

De totes maneres, "és un fet que estar al YEC ajuda a nivell professional", assegura Vallverdú. Sense anar més lluny, a la presentació web de l'associació, s'apunta al fet que la majoria de socis treballen en empreses de prestigi com Accenture, L'Oréal, Unilever, Morgan Stanley, Deloitte, Meta, McKinsey o Wallbox, entre moltes d'altres.

stats