Crònica

Un canvi d'era entre retrets i dubtes amb el reglament

El ple constituent de la nova Cambra de Barcelona acaba amb amenaces d'emprendre "accions legals"

2 min
Queixes durant el ple constituent de la Cambra de Comerç de Barcelona

BarcelonaEl ple constituent del nou govern de la Cambra de Barcelona s'ha celebrat aquest dilluns en un ambient més similar al d'una reunió de familiars mal avinguts que no pas al d'un organisme democràtic i de dret públic. El ple, liderat pel secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, com a representant de l'òrgan tutelar de les Cambres, i el secretari general de la Cambra, Xavier Coronas, havia d'allargar-se com a màxim dues hores, però n'ha acabat durant gairebé quatre entre dubtes, vacil·lacions i l'aparença d'una manca de coneixement del reglament que regeix aquesta institució. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'inici de la jornada ja no ha estat plàcid. Un silenci absolut, mirades creuades i cares plenes d'interrogants han presidit la Sala de Cònsols de la Llotja de Mar durant més de mitja hora. El motiu: l'absència dels 21 membres d'Eines de País que van guanyar la seva cadira i que són més d'un terç del ple. Així doncs, el ple, convocat a les onze del matí, s'ha hagut de constituir en segona convocatòria, a dos quarts de dotze, ja que en un intent de boicot Eines ha decidit no presentar-s'hi inicialment. "Constituïm el ple en segona convocatòria i, per tant, amb majoria simple", ha declarat inicialment Castellanos. 

En aquell moment han anat entrant els membres que faltaven, amb els primers retrets: "Les decisions s'han d'aprovar per dos terços del plenari" pel fet que s'ha constituït el ple en segona convocatòria, segons ha aclarit més tard el vicepresident sortint de la Cambra, Toni Fitó. Aquí han començat els dubtes, i s'ha demanat un recés. Ningú tenia clar com procedir. Finalment, s'ha optat per tirar endavant les votacions amb normalitat, tot i la insistència d'Eines que "el reglament no diu això". 

S'han celebrat les votacions del president i de la resta del comitè executiu. Un a un, cada membre del ple (58) ha anat passant per l'urna custodiada per la mesa electoral a deixar el seu vot. Un a un i fins a tres vegades, ja que hi havia diversos candidats per cada posició. Tots els escollits s'han validat per majoria i sense sorpreses: Santacreu ha guanyat la presidència i ha aconseguit el comitè executiu que ell mateix havia proposat.

En acabat, tres hores més tard, Fitó ha tornat a aixecar la veu: "Volem fer constar en acta que el reglament diu que s'han d'aprovar per majoria de dos terços les decisions en cada ple". La resposta ha estat peculiar: "No sé si algú està aixecant acta, en tot cas, qui tingui alguna cosa a dir..." Sembla que sí, que algú aixecava acta, o així s'ha afirmat més tard. 

Les veus han començat a pujar de to. Diverses mans s'han començat a alçar. "Doncs tornem a votar!", ha exclamat Oriol Guixà, de La Farga. Periodistes, staff i els mateixos membres del ple han esclatat en queixes i riallades. Eren quarts de quatre de la tarda i la gana collava. A la fi, s'ha donat per bo i s'han fet les tradicionals fotografies del nou ple. Això sí, amb una amenaça per part d'Eines: "Ens reservem el dret d'emprendre accions legals". Ha estat l'epíleg de confrontació que tanca una era a la institució i que posa les bases de com seran els plens els quatre pròxims anys.

stats