Cambra de Comerç

Josep Santacreu ja presideix la Cambra de Barcelona

Eloi Planes (Fluidra), Martina Font (Packaging Group) i Miquel Martí (Moventia) ocuparan les vicepresidències

2 min
Josep Santacreu, escollit nou president de la Cambra de Barcelona

BarcelonaJosep Santacreu ja és oficialment el nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona. L'exdirectiu de DKV Seguros, que es va presentar a la institució amb la llista Va d'Empresa, ha aconseguit els suports necessaris (35) per prendre el relleu a la fins ara presidenta de la institució, Mònica Roca. Alhora, les tres vicepresidències estaran ocupades per tres representants patronals: Eloi Planes (Fluidra), Martina Font (Packaging Group) i Miquel Martí (Moventia). Xavier Comerma (Banc Sabadell) en serà el tresorer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, s'oficialitza la fi del mandat de la candidatura independentista Eines de País al capdavant de la Cambra de Barcelona, després de quatre anys, que van liderar primer Joan Canadell (2019-2021) i després Mònica Roca (2021-2023). Amb tot, Eines de País mantindrà 21 cadires al ple cameral, entre les quals hi haurà la presidenta sortint i altres personalitats del nucli dur de la candidatura independentista, com el fins ara vicepresident primer, Toni Fitó, o la vicepresidenta tercera sortint, Roser Xalabarder.

El nucli dur de Santacreu

El comitè executiu està conformat pel president, els tres vicepresidents, el tresorer i set vocals. Aquestes set vocalies, que s'han portat a votació al ple, les ocuparan els membres proposats pel mateix Santacreu: Emma Gumbert (advocada i vicepresidenta a Pimec), Xavier Pujol (Ficosa), Marta Angerri (Casa Ametller), Salva Vendrell (Gremi de Restauració), Enric Bordas (Santacreu 2000 SL), August Tarragó (Llop Gestió Esportiva) i Joan Nogués (gremi arts gràfiques).

Malgrat els intents d'Eines de País de formar part del comitè executiu –hi ha presentat quatre candidats a les vocalies (Toni Fitó, Gabriel Jené, Roser Xalabarder i Imma Folch)–, no ha aconseguit prou suports i s'ha mantingut la voluntat de Santacreu de no incloure membres de la candidatura independentista al comitè executiu, tal com ja havia expressat en una entrevista a l'ARA.

En el seu discurs com a únic candidat a la presidència, Josep Santacreu ha assegurat que procurarà "ser un president que honori empresaris, empresàries i autònoms del país perquè tots formen part de la Cambra". Ha afegit, a més, que pretén "construir la nova Cambra a partir dels fonaments del govern sortint", i ho ha aprofitat per exposar els eixos principals de la seva candidatura, que se centren en la "gestió professional, una mirada social i la voluntat de sumar esforços dins i fora de Catalunya". "Arribem amb la intenció de treballar sense fer soroll, sense estridències i sense escarafalls", ha assegurat el nou president.

Un ple controvertit

Amb tot, el ple d'investidura no ha estat plàcid. D'una banda, s'ha hagut de constituir en segona convocatòria i, per tant, amb majoria simple, ja que inicialment els membres de la candidatura d'Eines no s'han presentat a l'hora, en el que s'ha interpretat com un intent de boicot. El malestar dels membres d'Eines s'ha evidenciat al llarg de tot el plenari, entre recordatoris que són "la llista més votada en nombre de vots" i reclams de "responsabilitat" a l'hora d'incloure'ls al comitè executiu.

La manca de coneixement general del funcionament del plenari també s'ha fet palesa, entre vacil·lacions dels que el conduïen, el secretari d'empresa i competitivitat, Albert Castellanos, i el secretari general de la Cambra, Xavier Coronas; així com múltiples interrupcions. Finalment, una sessió constitutiva que estava previst que durés un màxim de dues hores se n'ha acabat allargant més de tres.

stats