Eleccions Cambra de Comerç

Pluja de retrets a la Cambra a les portes de les eleccions

Eines de País denuncia pressions a alguns dels seus membres perquè renunciïn a presentar-se i acusa Pimec de voler "controlar la Cambra"

3 min
La Llotja, seu de la Cambra de Comerç

BarcelonaLes eleccions a les Cambres de Comerç catalanes començaran aquest divendres, 15 de setembre, amb l'ambient caldejat. Tot i que la campanya electoral ha estat pràcticament invisible –almenys per part de la candidatura Va d'Empresa, liderada per Josep Santacreu–, ara els comicis arrenquen amb retrets creuats. La llista Eines de País - Un Pas Més, que actualment governa la Cambra de Barcelona, ha carregat aquest matí contra la patronal Pimec, a qui acusa de voler "controlar la Cambra" i de "no ser neutral", "amb un clar favoritisme per la llista Va d'Empresa". Així ho ha dit l'actual vicepresident i una de les persones amb més pes dins d'Eines, Toni Fitó, que ha demanat "joc net" a les eleccions que comencen demà i duraran fins al dia 20 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alhora, Fitó ha explicat davant dels mitjans que alguns dels candidats d'Eines "han rebut pressions perquè retirin la seva candidatura", cosa que titlla d'"atac molt gran a la democràcia". Amb tot, i per "possibles implicacions legals", no ha volgut revelar els noms dels afectats i ha assegurat que ho estan "estudiant".

Pimec i Élite Taxi

Fitó ha carregat contra la "no neutralitat" de Pimec, que "al contrari de Foment del Treball o Femcat, ha evidenciat favoritisme" per l'altre candidat: "El paper de les patronals hauria de ser neutral, perquè ja tenen sis cadires; no pot ser que des d'una patronal determinada s'hi pugui prendre part". Alhora, ha criticat que el president de Pimec, Antoni Cañete, assegurés que des de la patronal donarien suport a tots els socis que es presentessin a les eleccions camerals: "A la llista d'Eines hi ha nou persones que són de Pimec, i no han rebut cap mena de suport".

Preguntat per si s'havien posat en contacte amb la patronal, Fitó ha explicat que "l'única resposta" que van obtenir va ser la publicació d'una llista amb els socis que es presenten a Cambra i a quina candidatura van. "A més, molta gent de l'altra llista assegura, quan els pregunten, que «ells van a la llista de Pimec»", ha criticat Fitó.

Per la seva banda, des de la patronal Pimec asseguren que ells han "animat a tots els socis que es presentin per ocupar els espais i també que votin a les eleccions", asseguren des de l'entitat. "No hem fet diferències" entre llistes, reiteren.

D'altra banda, el president d'Élite Taxi, Tito Álvarez, va cridar aquest dimecres els seus associats a demanar el vot pel candidat de l'epígraf de Transport de la llista de Santacreu. Segons Álvarez, els últims quatre anys "no s'ha fet res pel sector del taxi" des de la Cambra i lamenta que els 10.521 autònoms del sector "no s'hagin assabentat de res", va criticar.

Santacreu trenca el silenci

Malgrat que l'estratègia de la candidatura Va d'Empresa s'ha basat en un silenci pràcticament total durant tota la campanya, dimecres el presidenciable de la llista, Josep Santacreu, va trencar el silenci amb retrets per Twitter a Eduard Torres, president de Turisme de Barcelona i candidat de la llista d'Eines de País.

La institució va celebrar dimecres el seu 30è aniversari en un acte a l'Anella Olímpica de Montjuïc, i Torres va fer-ne promoció per la xarxa social. Santacreu va respondre al tuit titllant de "vergonyós" l'acte: "Us hauria de caure la cara de vergonya, en ple període electoral muntar un autobombo institucional, a la vegada que ets candidat. Aquesta és la cultura democràtica d’Eines. Us ompliu la boca del que no sabeu ni què és: democràcia", assegurava l'exdirectiu de DKV.

Amb aquest ambient de retrets creuats es donarà demà el tret de sortida a uns comicis que s'allargaran fins al dia 20 de setembre i que no sembla que hagin de produir-se sense polèmiques.

stats