Institucions

Els joves del Círculo Ecuestre, el desconegut CNI barceloní

L'emblemàtic club social i econòmic té el seu propi planter, que compleix 25 anys i canviarà aviat de president

3 min
L'entrada principal del Círculo Ecuestre

BarcelonaSovint s'ha associat el Círculo Ecuestre, l'emblemàtic club social i econòmic situat al cor de Barcelona, amb una entitat exclusiva, inclús feta a l'antiga i en gran part, elitista. Al pensar-hi, els primers noms que venen al cap són figures del món empresarial com Enrique Lacalle, Juan Ignacio Marull, Luis Conde o Borja García-Nieto; de fet, tots ells formen part de la junta general del Círculo. Són els de sempre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les mateixes instal·lacions deixen entreveure aquesta idea generalitzada: situada al carrer Balmes amb Diagonal, al cor de Barcelona, la seu de l'Ecuestre és una gran casa senyorial amb salons de sostre alt, terra emmoquetat, llum tènue i grans arcades. Fins no fa gaire, es requeria un dress code d'etiqueta per entrar-hi.

"És cert que s'associa l'Ecuestre amb l'establishment, però quan entres ja veus que no és així. L'essència del club és fer una xarxa de gent amb talent, fer networking i generar debat, però a diferència d'altres institucions, no emetem opinió", explica a l'ARA el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado. "Suposo que el fet que hi hagi molts empresaris dona la imatge d'un club clàssic i de gent gran, però en realitat tenim membres de diverses àrees i cada vegada més joves", assegura. "Fent autocrítica, potser hem fallat en la comunicació", reflexiona.

De fet, pocs saben que els joves de l'Ecuestre existeixen i tenen, fins i tot, una junta pròpia, amb presidència i vocalies, i les seves pròpies activitats. Aquest grup, que inclou tots els socis de menys de 40 anys, s'anomena CNI –de les inicials de Comitè de Nuevas Iniciativas–, compleix enguany 25 anys d'existència i viurà en els pròxims mesos un canvi a la cúpula.

Actualment, el president del CNI és Miguel Tarazón Visús, director general de l'empresa suïssa de calçat Joya Spain, que ja ha complert els 40 anys i serà rellevat en els mesos entrants en el càrrec de president del CNI per donar pas a un president més jove. En una conversa amb l'ARA, Tarazón explica que "és curiós que la gent no sàpiga que existeix el grup de joves del Círculo, perquè va ser creat ja fa 25 anys per un grup d'amics". El CNI compta, diu, amb uns 300 membres i s'organitza en comitès temàtics, que s'encarreguen de preparar les activitats: sopars, xerrades, tallers, sessions de networking, festes, debats.

Tradició familiar

"El que aporta als joves és aprendre coses noves, conèixer noves perspectives i gent interessant, i aprendre d'àrees que no són la seva, a més de poder gaudir d'unes instal·lacions de primera, i tot a un preu més assequible que la quota normal", explica Tarazón. Per als joves, la tarifa mensual és de 50 euros, mentre que per als membres sèniors és de 100. "El que volem és atraure el talent de Barcelona i aprendre els uns dels altres", diu. Alhora, assegura que hi ha un comitè d'admissions que es reserva el dret de tirar enrere sol·licituds de soci, i que "qui no ve a aportar sinó a aprofitar-se dels contactes acaba caient pel seu propi pes". "No ens agrada el tarannà d'entrar per col·locar-se en un lloc a través dels contactes", diu. "Si no tens inquietuds i ganes de participar en els actes, de formar realment part del grup, no surt a compte", insisteix.

En paraules de Delgado, "els joves del club són en gran part el planter de la junta general. Molts dels que estem a la junta hem passat pel CNI, i ho recordem amb molt de carinyo", assegura el president. Tot i que des del CNI estan fent l'esforç de comunicar millor el seu propòsit –s'ha creat un perfil a Instagram–, el cert és que molts dels membres menors de 40 anys ho són per tradició familiar. "És normal, suposo. Si sempre ho has viscut a casa i ja ho coneixes i ja saps què aporta, ve donat", explica Tarazón. De fet, molts dels membres de la junta del CNI tenen cognoms coneguts, com el secretari, Emilio Zegrí de Olivar, fill del famós penalista Emilio Zegrí Boada. El vicepresident és l'advocat Carlos Baixeras Torrecilla, i les vocalies les ocupen Javier Alcalá Freudenthal, Francisco Javier Cornet Segarra, Lucía Esquerdo Forcada i Mónica Moser Ferrer.

A finals d'any la junta del CNI canviarà, i Tarazón deixarà de ser-ne el president. A diferència de la junta general, en el cas dels joves no es fan eleccions i el president sortint és qui nomena el successor. Però tampoc el Círculo Ecuestre dels grans, que va néixer el 1856, té gaire tradició democràtica: només s'han celebrat eleccions dues vegades, perquè el costum és que no hi hagi més d'un candidat. L'última vegada que va passar va ser l'octubre del 2019, quan l'advocat Antonio Delgado es va imposar a Gerardo Roca.

stats