Patronals
Economia Patronals 08/11/2022

Virginia Guinda presenta 37 avals a la CEOE per fer la guerra a Garamendi

Els suports de la primera dona que aspira a ser presidenta de la patronal sumen 55 vots

2 min
La vicepresidenta de la patronal catalana, Virginia Guinda, avui a Madrid.

BarcelonaLa vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha presentat aquest migdia els avals per tirar endavant la candidatura per presidir la CEOE. De moment disposa de 37 avals de vocals -d'un mínim de 20- de les cinc organitzacions que li donen suport: Foment, ACOGEN, Faconauto, Fecic i l'Associació Professional Nacional de Gestors Administratius. És la primera dona que aspira a dirigir la CEOE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquests suports inicials, que sumen 55 vots (d'un total de 784), Guinda competirà amb l'actual president, Antonio Garamendi, per encapçalar la patronal espanyola i assegura que està "fent trucades, sobretot en el món de la indústria", per aconseguir més vots. D'entrada, doncs, la diferència de suports entre els candidats és àmplia: una gran part de les organitzacions de la CEOE han donat suport a Garamendi públicament -de fet, totes les territorials excepte Foment-, però Guinda no dona res per perdut. "El vot és secret i fins al 23 de novembre no sabrem què passarà", ha assegurat.

"Estic buscant més suports, encara. De moment, enfoco la campanya basant-me en la meva experiència professional i jo m'he dedicat més de vint anys a la indústria", ha explicat la candidata durant la presentació a la seu de Foment. Amb tot, ha descartat qualsevol possibilitat d'integrar les dues candidatures pel fet que "són estils de lideratge molt diferents".

El programa de Guinda és, en gran part, herència del president de la patronal de concessionaris de cotxes Faconauto, Gerardo Pérez, que va anunciar la seva candidatura però finalment va decidir no presentar-s'hi. En paraules de la candidata, el seu programa "és més transparent i dinàmic i pot interessar molt als socis de la CEOE" comparat amb el d'Antonio Garamendi. "La CEOE actual és molt personalista i crec que hauríem d'anar cap a un model més modern i participatiu".

Virginia Guinda és enginyera industrial i la directora general d'Iberboard, una empresa del sector del paper amb seu a Alcover (Alt Camp). També és vocal del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, vicepresidenta i portaveu de Foment i membre del consell consultiu d'electricitat i hidrocarburs de la CNMC.

Batalla històrica

La relació difícil entre la catalana Foment del Treball i la madrilenya CEOE s'arrossega de fa anys. Antonio Garamendi i Josep Sánchez Llibre no encaixen i més d'una vegada el líder de la CEOE ha amenaçat de marginar l'entitat catalana. De fet, les desavinences entre les dues organitzacions en alguns casos superen les qüestions econòmiques: Garamendi sempre ha defensat fèrriament la unitat d’Espanya i ha arribat a denunciar la “catalanització”. 

Sánchez Llibre no amaga aquesta mala maror, però quan se li ha preguntat pel futur de Foment dins la CEOE en cas que Guinda no guanyi, ha assegurat que no li preocupa i que considera "la CEOE com casa perquè Foment n'és una de les entitats fundadores". També diu que té "molt de respecte per l'actual president". Atès el context, no és estrany que Foment doni tot el suport a la seva vicepresidenta, que ha assegurat que encara no ha parlat amb Garamendi i espera que li truqui.

Per a Guinda, la confederació empresarial ha d'integrar les inquietuds i propostes de les pimes. I ha dit que li agradaria aconseguir que tots els agents implicats en l'economia -treballadors i empreses- sentin que formen part d'allò mateix: "Ens uneix l'interès comú perquè les coses ens vagin bé a tots".

stats