Economia 27/12/2019

Sánchez ajorna l'actualització de les pensions i l'augment de sou dels funcionaris

El govern espanyol en funcions no aprovarà els canvis fins que hi hagi nou executiu

Laia Forès
3 min
Els pensionistes hauran d'esperar per veure augmentar la seva pensió.

MadridEl govern del PSOE s'hi havia compromès en campanya electoral, però finalment ha deixat en suspens dues mesures molt esperades pels milions de pensionistes i funcionaris: el pròxim 1 de gener no s'actualitzaran les pensions el 0,9% ni s'apujarà un 2% el sou dels funcionaris de l’Estat, tal com es va acordar amb els sindicats. Davant la dificultat jurídica d’aprovar aquestes modificacions amb un govern en funcions, l'executiu de Pedro Sánchez ha optat per ajornar els canvis, almenys fins que hi hagi el nou govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En qualsevol cas, segons ha puntualitzat la ministra portaveu, Isabel Celaá, l'augment de les pensions i del sou dels funcionaris tindrà caràcter retroactiu i s'aplicarà des de l'1 de gener del 2020. Celaá ha explicat que no tenia sentit apujar les pensions ara un 0,25% per després fer-ho un 0,65%, sobretot perquè té un cost econòmic i logístic. "Es farà una única revaloració del 0,9% en el moment necessari", ha assegurat.

De fet, la Llei General de la Seguretat Social obliga a una revaloració anual de les pensions del 0,25%. Per evitar l'augment automàtic, el que ha fet el consell de ministres és aprovar un decret llei que suspèn l'article 58 de la norma, l'article que regula la revaloració de les pensions. La titular d'Educació en funcions ha tret ferro a l'ajornament i ha recordat que el 2019 les pensions es van apujar un 1,6%, xifra que ha permès als pensionistes recuperar poder adquisitiu.

L'ajornament, però, té riscos. El futur executiu, si les negociacions del PSOE i ERC tenen èxit, serà una coalició formada pels socialistes i Unides Podem. No totes les decisions estaran íntegrament en mans del PSOE, fet que afegeix incertesa a la viabilitat de les mesures promeses. Però el govern de Pedro Sánchez ha considerat que en funcions no es podien impulsar uns canvis que afectaran els pressupostos, tot i que el pla pressupostari per al 2020 enviat a Brussel·les ja preveu l'augment de les pensions i del sous dels treballadors públics. A més, el PSOE ha deixat acordats amb la formació lila aquests punts, motiu pel qual no preveu que hi hagi cap impediment per aprovar la pujada de les pensions i dels salaris públics quan hi hagi govern, possiblement al gener.

Augment del salari mínim

Pel que fa al salari mínim interprofessional (SMI), la intenció del govern del PSOE és revisar-lo a l'alça, tal com li reclama Unides Podem, futur soci de govern dels socialistes. Celaá ha assegurat que abans de prendre qualsevol decisió s'ha d'escoltar l'opinió dels agents socials, sindicats i empresaris, però ha reiterat que la voluntat és augmentar l'SMI al llarg dels dels pròxims quatre anys fins que representi un 60% del salari mitjà d'Espanya. Aquest era també un dels compromisos electorals del PSOE. Unides Podem reclama que s'augmenti dels 900 euros mensuals actuals als 1.000 euros.

L'augment del sou mínim un any després d'haver-lo apujat un 22,3% és controvertit. El Banc d'Espanya reclama que abans d'aprovar augments acusats es faci un estudi d'impacte. Per ara, cap organisme oficial ha fet un estudi sobre l'impacte que va tenir la pujada als 900 euros. El Banc d'Espanya s'ha compromès a fer-lo de cara a la tardor del 2020, quan tingui totes les dades d'ocupació del 2019 disponibles.

Pròrroga de la clàusula de salvaguarda

El consell de ministres també ha aprovat una pròrroga fins a finals del 2020 de la clàusula de salvaguarda de les pensions. És la que permet als treballadors acomiadats abans de la reforma d'agost del 2011 accedir a la jubilació amb les condicions establertes abans de la reforma. El 2011 es va retardar l’edat mínima de jubilació i es va elevar el nombre d’anys cotitzats per poder accedir a la jubilació anticipada forçosa, a la qual s'acullen treballadors acomiadats que no han pogut tornar a trobar feina. La pròrroga beneficiarà unes 26.000 persones.

Mentrestant, la despesa de les pensions segueix marcant rècords històrics. La factura del mes de desembre ha augmentat un 4,75% respecte al desembre del 2018 i ha arribat als 9.759 milions d'euros. A Catalunya, un jubilat cobra de mitjana 1.162,83 euros, mentre que la pensió mitjana se situa en els 1.032,18 euros. En total, hi ha 1,7 milions de pensionistes catalans.

Les xifres

0,9%

És el percentatge que el govern del PSOE s’ha compromès a apujar les pensions quan hi hagi el nou executiu. S’ha calculat tenint en compte l’IPC.

1,6%

El gener del 2019 les pensions es van revalorar un 1,6%. La pujada ha permès que els pensionistes recuperin poder adquisitiu perquè la inflació s’ha situat en nivells baixos.

9.759 M€

La factura de les pensions del mes de desembre ha augmentat un 4,75% respecte al desembre del 2018 i ha arribat als 9.759 milions d’euros, un nou rècord.

1.000 €

Unides Podem reclama l'augment del sou mínim interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros mensuals. L’1 de gener del 2019 es va apujar fins als 900 euros.

stats