Economia 16/09/2013

El govern espanyol s'estalviarà 33.000 milions amb la reforma de les pensions

La memòria de l'avantprojecte de llei recull un estalvi ja de 809 milions l'any que ve, fruit de deslligar les pensions de l'IPC

E.f.
2 min

BarcelonaLa reforma de les pensions que planteja el govern espanyol suposaria una retallada de la despesa de 33.000 milions d'euros, segons es desprèn de la memòria de l'avantprojecte de llei que ha presentat aquest dilluns l'executiu al Consell Econòmic i Social (CES).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'aplicació del factor de sostenibilitat (lligar les pensions a l'esperança de vida a partir del 2019) i la desvinculació de pensions i inflació revertiran en un estalvi milionari. De fet, l'any que ve el PP ja compta amb una reducció de 809 milions d'euros en aquesta partida.

L'estalvi anirà 'in crescendo' els propers anys i, segons la memòria a la qual ha tingut accés l'ARA, serà de 1.639 milions el 2015, de 2.490 milions el 2016, i creixerà fins als 5.000 milions un cop entri en joc el factor de sostenibilitat l'any 2019.

més imminent que proposa el govern espanyol és deslligar l'actualització anual de les pensions de l'IPC, com fins ara, i tenir en compte altres factors com els ingressos de les arques de la Seguretat Social i que la pujada sigui mínima (del 0,25%) en els anys en què aquesta tingui dèficit, com ara.

També s'introdueix un límit a les pujades màximes quan les coses vagin millor a l'economia. Les pensions pujarien com a màxim l'equivalent a l'IPC més un 0,25% addicional. Aquest canvi, diu el govern, ha d'entrar en vigor ja durant el 2014.

Pel que fa al desplegament del factor de sostenibilitat, l'aplicació es retarda fins al 2019, i aquí la proposta del govern espanyol segueix la fórmula proposada pels experts fa uns mesos. Es crea un indicador per lligar a l'esperança de vida les pensions futures com una via d'ajustar-ne a la baixa la mitjana davant l'envelliment previst de la població les pròximes dècades.

stats