Economia 05/12/2012

Báñez xifra en 270 euros la pujada anual de les pensions més baixes

La ministra subratlla que la crisi ha fet minvar els ingressos de la Seguretat Social, però garanteix que els pensionistes cobraran puntualment encara que s'hagi de tocar la guardiola

Efe
1 min

MadridLa ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha afirmat que la pensió mitjana s'incrementarà en 270 euros l'any que ve per als 6,7 milions de pensionistes que cobren menys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la seva compareixença en la Comissió del Pacte de Toledo, la ministra ha reiterat aquest dimecres que el 75% dels pensionistes, uns 6,7 milions que tenen una pensió menor a 1.000 euros, veuran pujar les seves pensions un 2% des de gener de 2013. A la resta dels pensionistes se'ls aplicarà una pujada de l'1%, ha recordat.

Báñez s'ha defensat de les crítiques esgrimint la pèrdua d'ingressos que la crisi ha portat a la caixa de la Seguretat Social. Ha xifra en tres milions la pèrdua de cotitzants al sistema en comparació amb el 2007.

En un sistema de repartiment, això suposa 4.173 milions d'euros menys d'ingressos per cotitzacions de mitjana cada any. Com a conseqüència d'aquestes xifres, la ministra ha afegit, que el sistema va entrar en dèficit el 2011, una situació que no ha estat possible revertir aquest any.

Aquestes "tensions de liquiditat" també les han sofert les empreses, la qual cosa ha portat a la Seguretat Social a concedir ajornaments per garantir la seva viabilitat per 2.400 milions addicionals aquest any, ha recordat.

Abans de la seva intervenció, i en declaracions a la premsa, Báñez ha assenyalat avui que el sistema de pensions és "segur" perquè està pensat per a situacions "difícils" com l'actual i compta amb el fons de reserva que, ha dit, el govern espanyol utilitzarà quan sigui necessari per pagar les pensions.

La ministra ha ressaltat que les pensions estan garantides i que tots cobraran "puntualment" les catorze pagues, incloses les dues extraordinàries.

stats