Economia 22/10/2013

Tots els partits catalans al Congrés denuncien que els PGE 2014 castiguen Catalunya

CiU, PSC, ERC i ICV carreguen contra el discurs de Montoro

Acn
3 min

MadridTots els partits catalans amb presència al Congrés a excepció dels representants del PPC han criticat aquest dimarts durament la intervenció del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, davant la cambra, on ha defensat uns comptes que, segons CiU, PSC, ERC i ICV "castiguen" Catalunya i no contenen mesures per sortir de la crisi. Les quatre formacions defensaran entre aquest dimarts i demà dimecres les seves esmenes a la totalitat dels comptes. El PPC, per la seva banda, ha presentat els comptes de Montoro com els que necessita Espanya, i ha negat que la inversió de l'Estat a Catalunya caigui un 25%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha criticat el discurs de "Montoro al país de les meravelles" i ha recordat que mentre el ministre parla de "prodigis" i de ser "un exemple per a Europa" la gent normal "passa el seu calvari". Bosch ha recordat que els comptes rebaixen un 25% les inversions a Catalunya, de manera que Montoro "el que està fent és proclamar la independència de Catalunya en despesa", i "tant per tant la podria proclamar també amb els impostos i el sotmetiment a les contribucions que fem a l'Estat". "Si els diners no van en direcció Madrid-Barcelona, el lògic és que recíprocament no vagin en la direcció Catalunya-Madrid", ha dit.

El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias, ha afirmat que el discurs de Montoro ha estat "absolutament decebedor" perquè "simplement ha fet un relat sobre la fi de la crisi i la recuperació" sense donar respostes "als milions d'aturats" ni abordar les polítiques actives d'ocupació. Macias ha retret a Montoro la manca de mesures de cara a les pimes i els autònoms. A més, segons el portaveu de CiU, "són els pitjors pressupostos de la història per a Catalunya", tal com han posat de manifest "les patronals, els sindicats i les institucions catalanes".

El secretari general adjunt del Grup Socialista al Congrés i diputat del PSC, Francesc Vallès, ha afirmat que el discurs de Montoro ha "confirmat" que aquests són "els pressupostos del cinisme i la mentida", perquè "els llums i colors del PP només els veuen ells mateixos". A més, segons Vallès, són uns pressupostos "que són una mala notícia per a Catalunya" perquè "els ciutadans de Catalunya patiran doblement", amb els comptes de Montoro i amb els que s'aprovaran a Catalunya "entre CiU i ERC" i que confirmaran "el viratge definitiu d'ERC cap a la dreta de CiU". "Avui és un dia trist per a la gran majoria dels ciutadans del nostre país", ha dit.

El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, ha afirmat que els comptes de Montoro "tenen tanta credibilitat com el govern que els presenta: cap", i continuen amb la "teologia de l'austeritat" que provoca "patiment, desigualtat social i una pobresa extrema". Segons Coscubiela, fan un pas més en la "recentralització política", un fet que "castiga doblement els ciutadans" perquè implica "carregar-se una part social dels drets socials i de les prestacions dels ciutadans".

Per contra, el diputat del PPC Antonio Gallego ha afirmat que els comptes de Montoro són els de la recuperació i permeten, per primera vegada, que l'economia catalana i espanyola creixi. Gallego ha negat que la davallada de les inversions a Catalunya sigui del 25%, perquè −ha destacat− també n'hi ha de "no territorialitzables", de manera que "la inversió només és de 944 milions, sinó de 1.425". En aquest sentit ha recordat que bona part dels diners que rep Catalunya no es fan via inversions, sinó per la via de les transferències, com les que arriben per la millora de Renfe.

stats