Economia 13/07/2017

La pime guanya pes a l'economia catalana per primer cop des de la crisi

Les micro, petites i mitjanes empreses ja suposen el 59,1% del PIB respecte al 36,3% de les grans companyies

Paula Solanas
1 min
Josep González, president de la Pimec, en una imatge recent.

BarcelonaLa contribució de les micro, petites i mitjanes empreses a l’economia catalana va repuntar un 6% el 2015 fins a representar el 59,1% del valor afegit brut del territori. És el primer cop des de l’inici de la crisi que les pimes guanyen pes en el conjunt de l’activitat econòmica del país. Així es desprèn de l’Anuari de la Pime que ha presentat aquest dijous la patronal Pimec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest repunt del pes de les pimes també s’explica per la reculada de les grans empreses, que ara suposen un 36,3% del total, mentre que les empreses públiques mantenen el 4,6% del 2014. Segons el coordinador i director de l’estudi, Modest Guinjoan, aquest repunt de les pimes també s’explica perquè s’han aprofitat més de la recuperació de la demanda interna.

Segons el president de Pimec, Josep González, el document presenta “mostres clares de millora” en l’estat financer de les pimes catalanes. En aquest sentit, l’informe constata que aquestes companyies van registrar un augment en les vendes del 8,6%, mentre que l’ocupació va créixer un 4,6% el 2015.

Tot i així, el volum de llocs de treball que suposen continua estant per sota dels nivells del 2000, mentre que el nombre total d’empreses tot just s’acosta als registres de l’any 2002. Guinjoan també ha destacat que les pimes catalanes han aconseguit reduir el seu endeutament, que va passar del 64% al 51%. González ha aprofitat per recordar que els retards en el pagament de les grans empreses a les més petites continua sent un dels principals obstacles per al seu creixement.

stats