JUDICIAL
Economia 01/01/2020

La planificada fuga de l’expresident de Nissan

Ghosn va preparar durant tres mesos la seva fugida al Líban per esquivar la justícia japonesa

E. Escriche / P. Clemente
3 min
L’expresident de Nissan Carlos Ghosn.

BarcelonaTot i que és un tòpic, la fugida del Japó al Líban de l’expresident de Renault-Nissan Carlos Ghosn, acusat de diversos delictes d’estafa durant la seva gestió al capdavant de la companyia, podria ser la trama de qualsevol thriller cinematogràfic. Dilluns a última hora de la nit transcendia que l’exdirectiu, que estava sota arrest domiciliari a Tòquio des de l’abril després de passar 130 dies a la presó, havia fugit del país nipó cap al Líban per no ser, segons paraules seves, un “ostatge” de la justícia japonesa, en què, deia, “preval la presumpció de culpabilitat”. “M’he escapat de la injustícia i de la persecució política”, afirmava Ghosn en un comunicat.

La fuga, però, no va ser fruit d’una decisió a cop calent. Segons diversos mitjans de comunicació libanesos, feia tres mesos que es preparava i va ser orquestrada per una agència de seguretat privada i per la seva dona, Caroline Ghosn. Si això és cert, es desconeix com el matrimoni van poder comunicar-se tenint en compte que la justícia els hi havia prohibit. La televisió libanesa MTV assegura que l’excap de Nissan va aconseguir eludir la vigilància amb videocàmeres que funcionava les 24 hores i escapar-se dins d’una gran caixa de fusta que servia per guardar instruments musicals. La fugida es va fer just després que una banda fes un concert privat a casa seva, una versió que la seva dona ha negat a l’agènciaReuters, que també ha declinat donar-ne més detalls.

Segons mitjans libanesos, Ghosn va arribar a l’aeroport de Beirut procedent de Turquia amb un avió privat. Ni tan sols el pilot sabia que a l’aparell hi anava l’expresident de Nissan. “Va ser una operació molt professional des del principi fins al final”, van assegurar fonts properes al cas als mitjans libanesos. No va ser fins que va arribar a Beirut que Ghosn va emetre el comunicat. La Seguretat General Libanesa va deixar clar des del primer moment que l’exdirectiu va entrar al país “legalment” i, per tant, no es prendrà cap mesura contra ell. Cal recordar que l’excap de Nissan té triple nacionalitat brasilera, francesa i libanesa i que, a més, entre el Líban i el Japó no hi ha tractat d’extradició. Pel que fa als serveis d’immigració japonesos, també han deixat clar que no tenen cap rastre que sortís del país.

Massa interrogants

Un dels seus advocats va anunciar ahir que Ghosn farà una roda de premsa el 8 de gener. Tot i així, fonts properes a l’exdirectiu ja han avançat que no donarà detalls de la fuga per no posar en perill les persones que l’han ajudat des del Japó. Actualment s’allotja a casa d’un familiar de la seva dona, però la seva intenció és traslladar-se a un dels habitatges situats al luxós barri d’Aixrafieh de Beirut.

Ara s’obren dos grans interrogants: què passarà amb l’excap de Nissan i com pot ser que les autoritats japoneses no s’adonessin de la seva fugida.

Mentrestant, el govern francès, que és accionista de Renault, ja ha deixat clar, també via comunicat, que es va assabentar dels plans de Ghosn per la premsa. Però Agnès Pannier-Runacher, secretària d’estat d’Economia, va assegurar en una entrevista a l’emissora de ràdio France Inter que Ghosn rebrà suport consular com qualsevol altre ciutadà francès perseguit per la justícia d’un país estranger.

L’expresident de Renault-Nissan va ser detingut per primera vegada a Tòquio el novembre de l’any 2018 i s’enfronta a quatre delictes -que ell sempre ha negat-, entre els quals hi ha ocultar ingressos i enriquir-se a través de pagaments a concessionaris del Pròxim Orient. Arran de la detenció la companyia el va destituir com a president.

stats