Economia 31/12/2019

L'expresident de Nissan Carlos Ghosn es fuga de Tòquio per esquivar la justícia japonesa

L'exdirectiu trenca la llibertat amb fiança i se'n va al Líban

Paula Clemente / Xavier Grau
4 min
Carlos Ghosn, expresident de Nissan i Renault.

BarcelonaNou capítol en l'escàndol que persegueix Carlos Ghosn, acusat de presumptes irregularitats financeres durant la seva gestió al capdavant de Nissan. L'expresident de la companyia automobilística, en règim de llibertat sota fiança des de l'abril passat, ha fugit del Japó cap al Líban per no ser –diu– un "ostatge" de la justícia japonesa. "No m'he fugat de la justícia, m'he escapat de la injustícia i de la persecució política", afirma Ghosn en un comunicat recollit per Efe. "Ara soc al Líban", confirmava l'expresident de Nissan: "Ja no soc un ostatge d'un sistema judicial parcial com el japonès, en què preval la presumpció de culpabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el diari libanès Al Joumhouria, Ghosn va arribar dilluns a la nit a l'aeroport de Beirut procedent de Turquia a bord d'un avió privat. El seu advocat principal ha compartit aquest dimarts que els tres passaports de l'exdirectiu els té ell, així que tot apunta que Ghosn hauria viatjat amb un passaport o una identitat falsa. Així ho ha afirmat, de fet, la cadena pública japonesa NHK, que esmenta una font dels serveis de seguretat del Líban que assegura que Ghosn va entrar al país amb un nom diferent del seu.

Però les autoritats de la seguretat libanesa ho han contradit i han assegurat en un comunicat que Ghosn ha entrat al país "legalment" i, per tant, no es prendrà contra ell cap mesura ni serà perseguit. Una font oficial ha dit a Efe que Ghosn va entrar al Líban amb el seu document d'identitat d'aquest país àrab després de viatjar des de Turquia utilitzant el seu passaport francès.

L'expresident també del grup Renault ha justificat la fuga llançant crítiques contra el sistema judicial japonès que, segons diu, està dominat per una "discriminació generalitzada" i "s'hi violen els drets humans". Al comunicat també celebra que a partir d'ara podrà comunicar-se "lliurement" amb els mitjans de comunicació i, de fet, promet fer-ho la setmana vinent.

La notícia ha agafat desprevingut l'equip legal de l'acusat. Els responsables de la seva defensa han afirmat aquest dimarts que la fuga ha sigut una sorpresa per a ells i que no saben si en algun moment tornarà al país per afrontar els tribunals. L'advocat de referència, Junichiro Hironaka, ha explicat que l'últim contacte que hi va tenir va ser el 25 de desembre, i ha assegurat que ell conserva els tres passaports de l'expresident de Nissan, que té la triple nacionalitat brasilera, francesa i libanesa. "Tinc ganes que s'aconsegueixi la seva innocència, però sembla que ell no està d'acord amb la justícia del Japó", ha afegit.

De fet, Agnès Pannier-Runacher, secretaria francesa d'Estat d'Economia, ha indicat aquest dimarts en una entrevista a l'emissora de ràdio francesa France Inter que Ghosn rebrà recolzament consular com qualsevol altre ciutadà francès perseguit per la justícia d'un país estranger. "Si un ciutadà francès escapa de la justícia francesa estaríem molt enfadats, però es tracta d'un ciutadà francès, se li garantirà el recolzament consular", ha concretat Pannier-Runacher, afegint que el govern francès ha intervingut de forma "precisa" per facilitar les seves condicions de detenció.

Pel que fa als següents moviments, en termes legals, l'advocat principal de Ghosn ha dit que el bufet analitzarà els passos que cal fer, però ha reconegut que el marge de maniobra és limitat: el Japó està en plenes festes de Cap d'Any i les oficines públiques estaran tancades fins la setmana vinent.

Una difícil successió

La detenció de Ghosn fa poc més d'un any al Japó va obrir una difícil successió a Nissan i, sobretot, a l'aliança Renault-Nissan-Mitsubishi, ja immersa per sí mateixa en un difícil equilibri entre les tres marques per les disputes sobre el pes que ha de tenir cada una de les empreses dins l'acord.

La successió, a més, es va veure complicada per un escàndol de sobresous. A Carlos Ghosn el va succeir com a primer executiu de la marca nipona Hiroto Saikawa. Per el setembre del 2018 dimitia com a director general de Nissan després que una investigació interna va demostrar que el 2013 va rebre 47 milions de iens (uns 390.000 euros) per una operació financera lligada al rendiment d'accions de l'empresa.

A l'octubre Makoto Uchida era nomenat nou conseller delegat de Nissan, fins aleshores màxim responsable de la marca a la Xina. El president de la junta d'accionistes li va fer un primer encàrrec molt clar: recuperar el negoci i revitalitzar la companyia per crear una nova Nissan. A més, en el seu nomenament va pesar molt la seva experiència dins de l'aliança amb Renault i Mitsubishi.

Però els problemes per a Nissan no han acabat. La marca, en la seva reestructuració, va anunciar una retallada de plantilla de 12.500 persones a tot el món. Una forma de recuperar la competitivitat. Però sembla que aquesta retallada de la força laboral ha pesat molt en la renuncia, fa només uns quants dies, de Jun Seki, fins llavors número tres de l'empresa com a vicedirector operatiu.

A més, alguns mitjans de comunicació nipons indicaven com una altra causa de la dimissió les seves discrepàncies amb el conseller delegat, Makoto Uchida, sobre com la de gestionar l'aliança amb la marca francesa del rombe. Precisament Renault també ha patit la destitució de Ghosn, ja que va haver de buscar un director provisional, mentre enllesteix el fitxatge d'un nou primer executiu, càrrec per al que sona amb insistència l'actual president de Seat, Luca de Meo.

Cronologia dels fets

18-11-2018

Carlos Ghosn és arrestat al Japó després d'una investigació de la fiscalia d'aquell país, en la qual hauria col·laborat la mateixa Nissan. Se l'acusava de no haver declarat al regulador borsari japonès uns 5.000 milions de iens (llavors 38,7 milions d'euros) dels seus ingressos durant els últims cinc anys. Ghosn entra l'endemà, provisionalment, en presó.

22-11-2018

Nissan el destitueix de la presidència de la companyia. La junta directiva del grup (responsable de les marques Nissan, Renault i Mitsubishi) va votar la destitució de Ghosn després de la seva detenció.

31-12-2018

Un tribunal de Tòquio aprova allargar fins a l'11 de gener la detenció de l'exdirectiu. Ghosn acumulava llavors tres ordres de detenció, una de les quals amb acusació formal, i dues més (una per sobresous entre el 2015 i el 2018, i una altra per violació de confiança) pendents que la fiscalia prengués una decisió.

6-3-2019

L'expresident de Nissan queda en llibertat amb fiança després de dipositar els gairebé 9 milions de dòlars de fiança que va fixar la justícia japonesa. Era el tercer intent del seu equip legal perquè sortís de presó i es va acordar també que seria sotmès a monitoratge en vídeo.

4-4-2019

Carlos Ghosn és detingut de nou. La nova acusació estava vinculada amb una sèrie de fons transferits per la presidència de Nissan i Renault, de la qual ell era titulat, cap a una distribuïdora amb seu a Oman. En aquest cas, s'acorda un arrest domiciliari fins al judici per delictes d'estafa a la companyia.

31-12-2019

Ghosn fuig al Líban per resguardar-se –diu– de la injustícia i de la persecució política. Segons ells, fins ara ha sigut víctima d'un sistema judicial en què preval la presumpció de culpabilitat.

stats