Economia 04/04/2018

Espanya deté Falciani i n’estudiarà l’extradició a Suïssa en ple debat sobre la situació dels exiliats

Ja havia estat detingut el 2012 a Barcelona, però l'Audiència Nacional va denegar l'extradició

Ara
2 min
L’informàtic francoitalià Hervé Falciani va robar una llista de defraudadors del banc HSBC, a Ginebra. A la foto, Falciani en una foto d’arxiu.

MadridLa Policia Nacional va detenir ahir l’enginyer informàtic Hervé Falciani en compliment d’una ordre internacional de detenció emesa per les autoritats suïsses. No és la primera vegada que el responsable de la filtració de les dades de milers d’evasors fiscals està en aquesta situació. Falciani ja va ser detingut el 2012 i empresonat preventivament fins que, gairebé un any després, l’Audiència Nacional va rebutjar la seva extradició a Suïssa. Durant aquells mesos va començar a col·laborar amb la Fiscalia Anticorrupció -va contribuir a desemmascarar milers d’evasors- i, des que va sortir de la presó, s’ha fet habitual en xerrades sobre fiscalitat justa, com la que ahir mateix havia de protagonitzar a la Universidad Pontificia Comillas (Madrid). De fet, segons diversos testimonis Falciani va ser detingut mentre es dirigia a la universitat per participar en el debat Cuando decir la verdad es heroico: sacando a la luz las guaridas fiscales.

Per què Espanya el torna a detenir si ja va rebutjar l’extradició el 2013? Perquè el 19 de març passat Suïssa va activar una nova ordre de detenció internacional contra ell. A finals del 2015, un tribunal suís el va sentenciar a cinc anys de presó per espionatge econòmic amb agreujants per haver robat les dades de milers de clients de la filial suïssa del banc HSBC. La justícia espanyola haurà de respondre a la petició d’extradició, doncs, sabent que existeix una condemna contra ell, a diferència de la situació del 2013. Aleshores l’Audiència Nacional va dictaminar que no havia comès cap delicte, sinó que Falciani havia actuat d’acord amb la llei de prevenció del blanqueig de capitals, que obliga el personal de la banca a informar de qualsevol indici de blanqueig de diners.

Pendents de Rovira

El cas és que la detenció de Falciani coincideix amb el debat sobre les peticions d’extradició dels exiliats catalans a diferents països europeus. La presència de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel a Ginebra -contra ella no pesa cap petició d’extradició- i, sobretot, la possibilitat que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, sigui al país helvètic van fer créixer les especulacions a les xarxes amb la hipòtesi d’un intercanvi de cromos. Contra Rovira, processada per rebel·lió, sí que pesa una ordre de detenció, tot i que les autoritats suïsses han deixat clar que no extradeixen per motius polítics.

stats