Economia 08/10/2014

Quins alts càrrecs s'ha cobrat l'escàndol de les targetes opaques de Caja Madrid?

El cas esquitxa polítics, sindicalistes i empresaris i ja s'acumulen 11 dimissions forçades

E.f.
2 min
El cas de les targetes opaques de Caja Madrid va camí de convertir-se en el taló d’Aquil·les dels consellers que havien sortit indemnes de l’entitat.

BarcelonaL'ús de les targetes opaques de Caja Madrid ha desencadenat una investigació a 86 exdirectius de l'entitat que haurien gastat més de 15 milions d'euros. Els expresidents Rodrigo Rato i Miguel Blesa ja estan imputats, i el cas ha provocat un reguer de dimissions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Expliquem qui són els càrrecs dimitits:

-Cap de la Casa Reial, Rafael Spottorno. Ha estat el darrer a presentar la dimissió aquest dimarts per haver utilitzat una targeta opaca. El ja exconseller privat del rei Felip va al·legar que no vol comprometre el monarca, però ha negat haver-ne fet "un ús incorrecte". Spottorno va rebre la targeta quan es va incorporar a la Fundació Caja Madrid.

-Gerent del PP a Madrid, Beltrán Gutiérrez. L'últim a caure entre les files conservadores és Beltrán Gutiérrez, que va presentar la seva dimissió fa uns dies com a responsable del partit a Madrid.

-Presidenta de la Fundació Caja Madrid, Carmen Cafranga. Va ser la primera víctima de l'escàndol. Es va gastar 175.000 euros amb una targeta en B.

-Director general d'Economia de la Comunitat de Madrid, Pablo Abejas. Va plegar poc després que transcendís el cas la setmana passada. Se li atribueix una despesa de 246.700 euros amb una de les targetes. Abejas ha assenyalat directament el Banc d'Espanya com a coneixedor de l'existència d'aquestes targetes.

-Conseller de CCOO, Rodolfo Benito. L'històric sindicalista responsable de l'àrea d'Estudis de CCOO a Madrid ha plegat per haver fet ús de la targeta fantasma quan era conseller de Caja Madrid.

-Líder de la UGT a Madrid, José Ricardo Martínez. Un altre reconegut líder sindical que també s'ha vist forçat a dimitir per haver utilitzat la targeta en B.

-Director de gabinet del secretari d'Estat d'Hisenda, José María Buenaventura. Va deixar el càrrec després de filtrar-se que havia gastat 63.000 euros amb una targeta 'black' durant la seva etapa com a conseller de Caja Madrid.

-Conseller proposat pel PSOE, Ángel Gómez del Pulgar. Va abandonar l'executiva del PSOE de Madrid després que el partit li obrís expedient a ell i a 15 militants més per l'escàndol.

-Conseller proposat pel PP, Manuel José Rodríguez. El gerent de l'empresa municipal d'habitatge de Boadilla del Monte també va optar per deixar el càrrec per haver fet ús de les targetes.

-Vicepresident de Burson-Marsteller, Juan Astorqui. La companyia de comunicació va prescindir del directiu fa uns dies. Astorqui es va gastar 293.000 euros amb la targeta fantasma tot i cobrar-ne 1,37 milions com a conseller de Caja Madrid proposat pel PP.

-Vocal del Tribunal Econòmic i Administratiu Municipal de Madrid (TEAMM), Fernando Serrano Antón. Va dimitir en saber-se que havia gastat 78.500 euros amb la targeta de Caja Madrid.

stats