El president del Banc Sabadell reclama ajudes directes i selectives per salvar empreses

Oliu s'oposa a les quitances o condonacions dels crèdits avalats per l'ICO

2 min
Josep Oliu durant la conferència amb el president de la Cambra, Ramon Alberich.

BarcelonaEl president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha reclamat aquest dimecres ajudes directes i selectives per salvar aquelles empreses que tinguin problemes de solvència com a conseqüència de la pandèmia però siguin viables en un futur. Oliu ha fet aquesta petició durant una conferència a la Cambra de Comerç de Sabadell sobre les perspectives econòmiques per a aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banquer ha destacat que els crèdits ICO van servir per fer front al problema de liquiditat a l'inici de la pandèmia. Però l'allargament de l'epidèmia en el temps ha fet que la liquiditat no sigui ara el problema, sinó la solvència de les mateixes empreses en els sectors més afectats. "Hi ha empreses que tenen problemes de solvència que no són assumibles, però tenen viabilitat", ha indicat Oliu.

Per això, el president del Banc Sabadell ha apostat per ajudes a aquestes companyies, però aquest suport ha de ser "molt selectiu". En aquest sentit, ha indicat que en el cas de les empreses més grans l'ajuda s'hauria de fer reforçant el seu capital, mentre que en les petites hauria de ser via subvenció.

Respecte a la possibilitat de fer quitances o condonar els crèdits a les empreses avalades per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), Oliu creu que "no té cap sentit" perquè, d'una banda, es produiria un efecte crida a no pagar els deutes i, de l'altra, seria discriminatori per a aquelles que van fer front a la crisi de la liquiditat de l'inici de la pandèmia amb els seus propis recursos. "Aniria en contra dels que no van acudir als crèdits ICO", ha assegurat.

Sobre l'evolució de l'economia els pròxims mesos, Oliu ha assegurat que el creixement fins i tot podria ser superior al que indiquen moltes previsions, malgrat que anirà en funció de l'evolució de la malaltia. El banquer ha lloat la "resposta contundent" que han donat les autoritats europees i el Banc Central Europeu, a diferència d'altres crisis. Tot i així, ha augurat una sortida asimètrica i desigual de la crisi, tant per països com per sectors. "A Catalunya i a Espanya [la recuperació] potser serà una mica pitjor" que en altres països, ha indicat, però ha destacat que aquesta crisi és temporal i que ha agafat les empreses, a diferència de la del 2008, en una bona situació financera en general.

Estímul sense precedents

Josep Oliu ha destacat la importància que tindran els fons europeus en aquesta recuperació. "És un estímul sense precedents", ha indicat, malgrat que ha reconegut que el seu impacte en la millora del PIB dependrà en gran part de la seva gestió i ha alertat de les possibles traves burocràtiques. L'impacte d'aquests fons "dependrà molt de la confiança que es doni a nivell institucional i polític", ha dit.

Sobre aquests fons, Oliu ha assenyalat que al Sabadell s'estan formant equips per donar assessorament a les empreses i s'està analitzant quin tipus de suport en la tramitació i financer podran oferir.

També s'ha referit al futur del banc, amb l'arribada del nou conseller delegat, César González-Bueno, en una substitució que ha qualificat de "complicada" de Jaume Guardiola. Després de rebutjar la fusió amb el BBVA, Oliu ha dit que el 2021 el banc elaborarà un nou pla estratègic, focalitzat en el mercat espanyol i el lideratge en pimes.

stats