Economia 14/04/2015

El president de la CNMC diu que el rebut de la llum "no hi ha qui l'entengui"

Reclama més reformes al mercat laboral i una llei que doni transparència als lobis

Ara
2 min
El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, José María Marín Quemada.

BarcelonaEl president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha assegurat aquest dimarts que els consumidors han de tenir la possibilitat d'exercir els seus drets, i que no poden fer-ho perquè "el rebut elèctric no hi ha qui l'entengui".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Marín Quemada ha pronunciat una conferència al Cercle d'Economia en la qual ha apostat clarament per un model de màxima transparència i competència als mercats, fins al punt d'assenyalar que "si hi ha competència no cal regulació".

El president del Cercle, Anton Costas, li ha preguntat sobre el fet que el rebut elèctric incorpori aspectes com la moratòria nuclear o les primes a les renovables, que no obeeixen al consum sinó a les polítiques dels governs i, segons el seu criteri, haurien d'anar a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat i no del rebut que paguen els consumidors. El president de la CNMC ha respost que el rebut hauria de ser més transparents i ha assenyalat que no sap si el tancament de Lemoiz, la moràtoria nuclear, "l'hort solar d'Argamasilla de Alba", o, en un futur, la hibernació dels cicles combinats "haurien de ser on són, igual que els desajustos de la política agrària no són en qualsevol aliment que comprem".

Marín Quemada ha defensat mantenir la seu que la CNMC té a Barcelona (on abans hi havia la desapareguda Comissió del Mercat de les Telecomunicacions), perquè ho diu la llei i és fruit d'un acord polític.

El president de la CNMC ha defensat també transparència en els grups de pressió o lobis, perquè molts cops si no s'amaguen sota l'aparença d'associacions empresarials on actuen els càrtels, segons s'ha pogut constatar en algunes inspeccions que ha fet l'organisme que presideix. També s'ha mostrat molt crític amb el primer intent del govern espanyol de liberalitzar la línia de l'AVE entre Madrid i València. Marín Quemada també ha dit que la mateixa CNMC és una reforma estructural que necessitava l'Estat per sortir de la crisi. En referència a les reformes estructurals, ha assenyalat que la financera s'ha fet, però en el mercat laboral es podria profunditzar més amb reformes que portessin més transparència, menys rigidesa i més competència.

Interconnexions

Per acabar, el president de la CNMC també s'ha mostrat crític amb els pretesos acords europeus per les interconnexions energètiques, i especialment amb França, perquè, segons ha dit, "hi ha resistències". Ha posat l'exemple de la interconnexió elèctrica i ha dit que no veu França gaire disposada a tramar la seva xarxa del sud-est perquè sigui efectiva i ha indicat que els ministres, quan van a Brussel·les, són tots molt europeistes, però se'n obliden quan tornen a casa.

stats