Economia 10/12/2015

El preu de l'habitatge s'accelera i puja el 6,1% a Catalunya

El sector immobiliari ja torna a aportar al creixement de l'economia

Xavier Grau
3 min
Un bloc d'habitatges acabats de construir a les comarques gironines.

BarcelonaL'augment del preu de l'habitatge el tercer trimestre s'ha accelerat, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'augment a Catalunya en termes anuals és del 6,1%, més d'un punt i mig per sobre de la mitjana de l'Estat, que es del 4,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, Catalunya no és la comunitat on més s'accelera el preu dels pisos. Per davant té les Illes Balears (8,4%) i Madrid (6,9%). No obstant això, el preu de l'habitatge puja a totes les comunitats, però on els augments són més moderats és a la Rioja i l'Aragó –amb un 0,9%– i el País Basc –amb un 1%.

La recuperació dels preus és un fet –ja fa sis trimestres seguits de creixement en el conjunt de l'Estat–, i a més es dispara el creixement, ja que l'augment de preus a Catalunya en termes anuals el segon trimestre era del 5,5% i ara és del 6,1%, mentre que en mitjana estatal era al segon trimestre del 4% i ara arriba ja al 4,5%.

A més, creixen tant els preus dels habitatges nous com del de segona mà. Així, l'habitatge nou a Catalunya ha augmentat de preu un 6,2% en relació amb fa un any –un 7,9% en els nou primers mesos d'enguany–, mentre que en el conjunt de l'Estat l'augment ha estat del 4,3% respecte de fa un any i un 4,4% en els nou primers mesos del 2015.

Quant a l'habitatge de segona mà, l'augment a Catalunya és del 6,1% respecte al tercer trimestre de l'any passat –un 5,2% en l'acumulat del 2015–, mentre que en el conjunt de l'Estat l'increment és del 4,5% respecte de fa un any, un 4,3% els tres primers trimestre del 2015.

Que els preus de l'habitatge creixen amb més impuls a Catalunya que en el conjunt de l'Estat ho demostren també les taxes de creixement trimestral. Els preus van augmentar a Catalunya un 0,9% el tercer trimestre en relació amb el segon, mentre que en el conjunt de l'Estat ho van fer el 0,7%. En el cas dels pisos nous, l'increment a Catalunya el tercer trimestre respecte de l'anterior va ser del 3,5% –0,6% en el conjunt de l'Estat–, mentre que en el cas del pisos usats es va situar en el 0,6%, una dècima per sota de la mitjana estatal.

Aportació positiva

La recuperació del sector immobiliari ja torna a ser positiva per al creixement de l'economia, i aquest mateix any ja aportarà a l'augment del producte interior brut (PIB), segons CaixaBank Research –el servei d'estudis de La Caixa–. Segons aquest servei d'estudis la millora del mercat laboral i de les condicions de finançament la demanda d'habitatge "està guanyant intensitat". Segons CaixaBank, el mercat immobiliari està deixant enrere la fase d'estabilització i, almenys en algunes zones 'prime' en les quals no hi ha estoc d'habitatge, ja s'ha entrat en la fase expansiva.

El director del servei d'estudis de La Caixa, Jordi Gual, augura que l'estoc d'habitatge nou podria buidar-se en un període de 12 a 18 mesos, tot i que això serà sobretot a les grans ciutats, ja que hi ha una part de l'estoc en llocs on no existeix demanda i, per tant, no es podrà vendre.

De fet, el servei d'estudi preveu un augment de la inversió en la construcció residencial del 3,1% per al 2015 que pujarà fins al 5,4% el 2016, mentre que preveu un increment dels preus de l'habitatge del 2% aquest any per augmentar fins al 3% l'any vinent.

Per a Gual, una de les claus de la millora és que el finançament en aquests moment s'ofereix a preus molt competitius. Això, juntament amb la millora de la situació econòmica general, ha fet "desaparèixer la por" dels compradors i ha aflorat "molta demanda retinguda" que s'havia creat durant la crisi.

Noves tendències del mercat

Aquesta millora del mercat ja ha estat detectada pels inversors a Barcelona, tot i que el principal problema que es troben és la falta de sòl per fer noves promocions, segons destaca la consultora CBRE. Això ha provocat que alguns inversors hagin optat per la rehabilitació d'edificis, alguns d'oficines, per convertir-los a us residencial, especialment des que està en vigor la moratòria hotelera decretada per l'Ajuntament. Les zones de noves promocions detectades per aquesta consultora són antigues ubicacions industrials, com el Poblenou i Diagonal Mar, la Marina del Prat Vermell o Can Batlló, que és on queda l'escàs nou sòl per construir habitatge.

El que sí que ha notat aquesta consultora és un canvi del tipus d'inversor respecte al 'boom' anterior de l'habitatge. Ara s'està produint una onada inversora en molts casos protagonitzada per promotors locals, que són els que tenen el sòl i el coneixement del mercat, i inversors internacionals, que són els que posen els diners, segons explica Xavier Güell, director de 'capital markets' de CBRE. També destaca que hi ha un repunt de la promoció residencial per destinar-la al lloguer de pisos de luxe. En molts casos, indica, ho fan 'family office', locals que volen una inversió patrimonial que els asseguri una rendibilitat.

stats