Economia 31/12/2012

De la llum al transport: les 10 pujades del 2013

L'1 de gener s'enfilen preus, taxes i impostos, però, en canvi, les pensions i els sous queden congelats

Ara / Efe
3 min
El butà és dels pocs productes que no s'encareix / FERRAN FORNÉ

BarcelonaL'any nou comença amb mal peu per a la butxaca. Les pujades previstes a partir de l'1 de gener a productes i serveis bàsics com la llum o els transports superaran la revalorització de les pensions i dels sous. L'IPC del novembre es va situar al 2,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els increments del 2013

1. Llum: El rebut de la llum de les llars i de les petites i mitjanes empreses acollides a la tarifa regulada (TUR) s'encarirà un 3% de mitjana. El govern espanyol, però, ha decidit, en canvi, congelar la tarifa regulada del gas natural. La bombona de butà es mantindrà en els 16,1 euros.

2. Aigua: Als 23 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona que subministra Agbar, l'increment mitjà del rebut de l'aigua a partir de l'1 de gener serà del 18%. L'increment final que percebran els usuaris dependrà de l'estructura tarifària de cada ajuntament. En altres municipis de la demarcació que proveeix Aqualia (FCC), l'increment varia del 10% (Molins de Rei) al 33% (Sant Andreu de la Barca).

3. Telèfon: Telefónica podrà apujar la quota d'abonament –fixada des del 2008 en 13,97 euros– en un màxim de l'IPC del 2012, després que la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions hagi liberalitzat aquest servei.

4. Correu: El servei postal elevarà les seves tarifes una mitjana del 2,95%. Enviar una carta ordinària de fins a 20 grams dins d'Espanya, el servei més demanat, costarà 0,37 cèntims, el 2,78% més.

5. Metro i bus: El títol més utilitzat, la T-10, que suposa el 70% dels abonaments venuts, costarà a partir de l'1 de gener 9,80 euros, 35 cèntims més que ara, un 3,7% més que el 2012. El preu del bitllet senzill, però, es manté en 2 euros. La tarifa que més s'incrementa és la de la targeta T50/30, que augmenta un 4% i queda fixada en 39,20 euros (en aquest enllaç podeu veure totes les tarifes). L'1 de gener, l'abonament anual del Bícing de Barcelona seguirà costant 45,11 euros. Això permet viatges il·limitats de 30 minuts, i si se sobrepassa la mitja hora seguida, les fraccions de 30 minuts costen 0,71 euros, amb un màxim de dues hores. En renovar la quota anual, el mes de febrer, s'aplicarà un increment de 20 cèntims.

6. Tren: El bitllet senzill de Rodalies-Renfe ha quedat fixat en 2 euros. El Bonotren augmenta un 4,24% i costarà 8,60 euros, l'abonament mensual costarà 33,7 euros (3,53% més) i l'abonament trimestral costarà 121,40 euros (un 3,63% més). Una novetat que ha aprovat l'ATM és que el Bonotren, a partir de l'1 de gener, serà vàlid durant 90 dies i es podrà adquirir fins a deu dies abans de la data d'inici de validesa. De mitjana, els ciutadans que optin per viatjar en tren pagaran un 3% més de mitjana quan agafin un Rodalies o facin un trajecte de distància mitjana. L'AVE retallarà els seus preus, segons va anunciar la ministra de Foment, Ana Pastor. No va anunciar, però, la quantia de la rebaixa.

7. Peatges: Els peatges de les autopistes de pagament que depenen de la Generalitat s'apujaran un 3,5% a Catalunya. Les dependents de l'Estat s'incrementaran de mitjana un 2,4%.

8. Benzina: La fi dels ajuts als biocarburants farà indirectament que la gasolina i el gasoil siguin encara més cars a partir del gener. La UE obliga que la gasolina i el gasoil portin una part de biocombutsible per reduir la dependència del petroli i les emissions contaminants. Des del 2002, biocombustibles com el bioetanol i el biodièsel, estaven exempts de l'impost. Aquest gener acaba l'exempció, que el govern espanyol no ha prorrogat. L'augment del cost dels biocombustibles repercutirà indirectament sobre els conductors. La gasolina es podria encarir uns 3,5 cèntims d'euro per litre, i el gasoil, uns 4,5 cèntims per litre.

9. Avió: Les taxes aeroportuàries s'incrementaran en el conjunt dels 47 aeroports espanyols una mitjana del 6,3%, fet que suposa un recàrrec per plaça de 0,85 euros.

10. Habitatge: En el terreny fiscal, els usuaris que es comprin una casa a partir de l'1 de gener no podran beneficiar-se de la desgravació per habitatge i pagaran un IVA del 10%, sis punts més que en l'últim exercici. Per contra, podran afrontar el pagament de les hipoteques amb un euribor a mínims històrics.

Pensions i sous congelats

Les pensions: S'enfilen preus, taxes i impostos, però, en canvi, les pensions no s'han actualitzat amb la inflació del novembre (2,9%). Les pensions de menys de 1.000 euros només es revaloritzaran un 2%, i la resta, l'1%.

Els sous: El sous dels funcionaris continuen congelats. El salari mínim interprofessional (SMI) s'elevarà un 0,6% i se situarà en 645,3 euros al mes, respecte dels 641,4 euros en què va quedar fixat per al 2012. Arran del II Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva 2012-2014 signat al gener per CEOE, CEPYME, UGT i CCOO, el 2013 la pujada salarial mitjana serà del 0,6%.

stats