Laboral

Aquestes són les novetats de la nova pròrroga dels ERTO

El govern espanyol, els sindicats i la patronal signen el pacte per allargar la mesura fins al setembre

3 min
Acte de signatura de l'acord per prorrogar els ERTO.

MadridL'endemà de l'acord in extremis per allargar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre, el govern espanyol, els sindicats i els empresaris han rubricat aquest dijous el pacte, hores abans que el consell de ministres hagi aprovat formalment la mesura. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, l'ha qualificat d'"equilibrat", perquè manté un "elevat" nivell de les exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat Social a les empreses més afectades per la pandèmia i alhora augmenta els incentius perquè les companyies treguin treballadors dels ERTO. "El nostre objectiu és que tots els treballadors es reincorporin en els pròxims mesos i tornem a la normalitat com més aviat millor", ha dit Escrivá.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha destacat que els ERTO són "el millor esquema de protecció social" i que l'acord és un "èxit" del diàleg social. Repassem els detalls de les mesures aprovades.

Exoneracions més baixes

Pel que fa als ERTO de limitació, per a les empreses que veuen limitada parcialment la seva activitat per raons administratives, les exoneracions són més baixes que fins ara i aniran decreixent progressivament. Són del 85% al juny i al juliol i del 75% a l’agost i al setembre, si l’empresa té menys de 50 treballadors. Si en té més, aleshores les exoneracions són del 75% els dos primers mesos i baixen al 65% els dos mesos següents. Els ERTO d’impediment no pateixen canvis. Es mantenen amb les mateixes condicions, amb exoneracions del 100% si tenen menys de 50 treballadors i del 90% si en tenen més.

Sectors ultraprotegits

Pel que fa a les empreses dels sectors més afectats per la pandèmia (el turístic o la restauració, entre d'altres), les exoneracions dels ERTO per força major són més elevades, d’entre el 95% i el 85%, per als treballadors que tornen a la feina. Per als que segueixen en un expedient temporal són d’entre el 65% i el 85%. A més, es modifica la llista de sectors ultraprotegits: hi entren els de la confecció (roba i accessoris), les activitats de fotografia i el comerç majorista de cafè, te, cacau i espècies.

Protecció de l’ocupació

Continuen les mateixes mesures de protecció. Els treballadors en ERTO no consumiran els drets respecte a una futura prestació d’atur fins a l’1 de gener del 2022. També s’assegura la prestació dels fixos discontinus i dels professionals de les arts en espectacles públics. Es mantenen la resta de mesures extraordinàries: prohibició d’acomiadar durant sis mesos els treballadors que han estat en ERTO, els límits de repartir dividends o l’ús d’hores extraordinàries.

Autònoms

Per als treballadors per compte propi, les exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat Social dels que han estat protegits entre febrer i maig seran del 90% al juny, del 75% al juliol, del 50% a l’agost i del 25% al setembre. La mesura és un incentiu a la reactivació dels autònoms. També continua la prestació extraordinària per suspensió d’activitat per als autònoms que no treballen per les restriccions. En aquest cas passa del 50% al 70% de la base mínima de cotització i es mantenen les exoneracions a les quotes de la Seguretat Social.

Reaccions

Tot i la tensió que s'ha viscut durant les negociacions entre els empresaris i el govern, el president de la patronal espanyola de les petites i mitjanes empreses (Cepyme), Gerardo Cuerva, ha felicitat totes les parts i ha assegurat estar "orgullós" de l'acord. Cuerva, però, ha advertit que encara "no és el moment" de retirar els ERTO ni cap altra mesura d'estímul. "Estem en el camí de la recuperació, però tot just l'estem arrencant", ha subratllat.

També CCOO i la UGT han valorat molt positivament l'acord i han reclamat mantenir la figura dels ERTO per a futures crisis. De fet, el govern espanyol treballa per establir un ERTO estructural, amb condicions i forma diferents de les actuals. "Aquest instrument l'hem d'adaptar al nostre mercat laboral, que sigui un instrument que ens permeti abordar en el futur les crisis en les millors condicions", ha destacat el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez.

Sense els ERTO, en el pitjor moment de la crisi provocada per la pandèmia més de tres milions de treballadors s'haurien quedat sense feina. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha destacat que gràcies als ERTO "en aquesta crisi hem vist un efecte que mai abans havíem vist: la caiguda de l'economia ha sigut molt superior a la de l'atur". Segons Sordo, els expedients temporals són una eina que suposa "un abans i un després" en el funcionament del mercat laboral espanyol.  

stats