Economia 17/01/2018

El PDECat està d'acord a ampliar el càlcul de les pensions i el PSOE ho troba una "presa de pèl"

Els grups parlamentaris retreuen al PP que hagi fet públics uns acords assolits a porta tancada

Ot Serra / Júlia Manresa
2 min
La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, en declaracions als mitjans

MadridLa proposta sorpresa de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, de calcular les pensions en base a tota la vida laboral ha aixecat polèmica. Mentre que el PSOE l'ha titllada de "presa de pèl", el PDECat hi està d'acord, però retreu a la ministra que hagi fet seva una proposta sorgida de la comissió del Pacte de Toledo, el grup de treball que es reuneix des de fa un any per intentar consensuar les reformes necessàries per garantir la reforma del sistema de pensions. Aquestes reunions van acabar el 2017 sense gairebé cap punt consensuat, i per això els seus integrants han començat el 2018 amb noves trobades fora del període hàbil i a porta tancada sense deixar-ne constància a l'agenda del Congrés, per intentar prémer l'accelerador. D'aquí neix l'anunci que va fer ahir Báñez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És un brindis al sol i una presa de pèl", ha assegurat aquest dimecres la portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles, que ha denunciat la "improvisació" a les propostes que inicialment planteja el PSOE. "Algú que diu que vivim a la primavera de l'ocupació però va a remolc del PSOE... Comprendran que la ciutadania necessita eficàcia, i sense gran ostentació, aquesta eficàcia només la pot donar el PSOE", ha remarcat Robles.

A més, aquesta setmana, la presidenta del Pacte de Toledo, la popular Celia Villalobos, també va dir en una entrevista a TVE que recomanava als menors de 45 anys estalviar dos euros al mes per anar fent caixa per a les pensions. Els grups parlamentaris del PSOE i Units Podem han retret aquestes afirmacions a la presidenta del Pacte de Toledo, segons explica Europa Press, i han insistit en la importància de deixar en privat les converses del Pacte tal com havien acordat tots els grups per tirar endavant les negociacions.

En declaracions als mitjans als passadissos del Congrés, Robles ha reclamat treballar en la qüestió de les pensions en el si del Pacte de Toledo i ha exigit al govern del PP no fer propostes en "abstracte i prou". En una línia similar s'ha posicionat el PDECat. Com ha avançat Europa Press i ha contrastat l'ARA, el portaveu del partit català al Pacte de Toledo retreu a la ministra que hagi generat polèmica al voltant d'aquesta mesura.

"La ministra hauria d'haver estat més prudent, perquè el que va comentar forma part dels treballs de la comissió i la seva intervenció ha generat malestar en alguns grups de l'oposició", ha explicat Campuzano. Tot i això, el portaveu de l'antiga Convergència ha aclarit que el seu partit sí que està d'acord amb la mesura perquè considera que és un model "més just" que permet reconèixer l'esforç efectiu de cotització d'un treballador. Puntualitza, això sí, que la mesura s'ha d'aplicar de manera gradual.

stats