Borsa

Les pujades de tipus ja es noten a la borsa

L'Íbex-35 va perdre més d'un 6% al juny i els experts creuen que el pitjor queda enrere

2 min
Vista general de la Borsa de Madrid, les eleccions dels EUA afectaran el IBEX 35.

BarcelonaEl mes de juny del 2022 ha estat el pitjor que han viscut les borses mundials des del fatídic març del 2020, quan va esclatar la pandèmia. Un cop d'ull a l'evolució del principal selectiu espanyol, l'Íbex-35, pot resultar preocupant: durant el mes passat, la borsa va perdre un 6,5% del seu valor, caiguda gairebé equivalent a la que hi ha hagut en el conjunt del semestre. Aquesta davallada, expliquen els experts, era esperada per una raó clau: el juny va ser el mes en què el BCE va anunciar la pujada de tipus que s'ha de portar a terme aquest mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És un moviment lògic tenint en compte les pujades de tipus", explica Xavier Brun, director del màster de mercats financers a la UPF. "El diner busca alternatives i ara una part ha saltat al mercat de renda fixa", afegeix. L'encariment del diner força empreses i estats a oferir una millor rendibilitat pels seus bons (un producte amb menys risc que la borsa), cosa que s'endú una part dels inversors en renda variable i fa baixar els índexs.

Aquest expert es mostra prudent a l'hora d'avaluar fins a quin punt la borsa pot seguir caient. "Portem baixat un 50% des de màxims i els covid winners [les empreses que més van créixer amb la pandèmia, com Zoom o Netflix] un 90%; segurament el pitjor ha passat", explica. No obstant, Brun expressa la seva preocupació per la inflació. "Ja ha saltat al conjunt de l'economia, la subjacent està en màxims i, si els consumidors deixen de pagar els productes que s'han encarit, vindrà una crisi", exposa.

En la seva lectura, aquest expert en borsa avisa que quan la inflació subjacent supera el nivell del 5% (el juny va ser del 5,5% a Espanya), com és el cas, normalment es donen situacions abruptes. "No hi ha precedents de soft landing [aterratge suau]".

Amb tot, Brun creu que és bon moment per invertir en borsa. "Sempre ho és quan hi ha hagut baixades", apunta.

Els valors catalans, polaritzats

L'Íbex-35, que va tancar ahir la jornada en positiu, està malgrat tot un 12% per sobre dels nivells del juny del 2020. Els valors catalans estan tenint un any ben desigual: CaixaBank, impulsada per la compra de Bankia i la imminent pujada de tipus, és el millor valor del selectiu i ha crescut un 43% aquest any. El Sabadell ha pujat un 33% i Grifols un 10%. Per contra, Naturgy perd un 0,9%, Cellnex un 25% i Colonial un 26%. El pitjor valor de l'any és el gegant de les piscines Fluidra, que baixa un 45%.

stats