Un de cada quatre habitants de Barcelona viu en risc de pobresa

La pandèmia augmenta en un 23% les persones en aquesta situació

ARA
2 min
La pobresa augmenta a Barcelona / PERE TORDERA

Un de cada quatre habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona viu en risc de pobresa, un 23% més que abans de la pandèmia del covid-19; i un 12% està en risc de pobresa extrema. Aquestes dades les ha publicades aquest dimarts l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i han estat elaborades per l'Institut de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha estudiat l'impacte del covid a l'àrea de Barcelona

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi evidencia, segons els seus autors, "que la pandèmia ha cronificat la vulnerabilitat entre la població menys afavorida". Les conclusions constaten el creixement del risc de pobresa entre les persones més vulnerables. Els perfils socials més afectats són la població en la franja d'edat 0-17 anys, els joves, les persones d'origen migrant i les classes treballadores, especialment els treballadors no qualificats del sector de la indústria i dels serveis i els petits empresaris i autònoms, segons s'indica a l'estudi.

La paràlisi de l'activitat econòmica derivada de les mesures adoptades per lluitar contra la pandèmia ha provocat una aturada econòmica global sense precedents que ha afectat, i molt, la població més vulnerable de Barcelona ciutat i tota la seva àrea metropolitana, s'assegura. L'estudi també apunta que sense les mesures extraordinàries de protecció social dels llocs de treball, és a dir, els ERTO, "l'Àrea Metropolitana de Barcelona hauria retrocedit tres dècades en termes de desigualtat social".

Sense aquest escut, la desigualtat social "s'hauria disparat fins a valors propers als que es registraven a l'àrea metropolitana de Barcelona als anys 90" i la població en risc de pobresa moderada "hauria arribat fins al 28%", s'afirma. La renda anual neta mitjana de les llars metropolitanes de Barcelona s'ha reduït el 2020 entre un 5,4% i un 6,3% i se situaria entre els 32.876,9 i els 32.564,4 euros.

L'ingrés mínim, inapreciable

Per contra, l'efecte que es pretenia protector de l'ingrés mínim vital (IMV), prestació impulsada pel govern espanyol fa més d'un any, "és pràcticament inapreciable a la metròpolis de Barcelona" i ha tingut resultats "molt modestos" a la resta de Catalunya, mentre que sí que ha aconseguit reduir fins a un 7,9% la pobresa extrema al conjunt d'Espanya.

La pandèmia, segons els investigadors de la UAB, ha fet augmentar la població en risc de pobresa extrema gairebé 3 punts. Ara ja és gairebé el 12% i afegeix 42.000 persones més a les 171.000 que ja estaven en aquesta situació abans del covid-19.

stats