Economia 22/10/2019

Què significa que Alemanya hagi entrat en recessió tècnica?

El Bundesbank confirma que la locomotora europea suma dos trimestres seguits amb el PIB a la baixa

Ara
2 min
Angela Merkel durant la seva visita a la Xina

BarcelonaEl Bundesbank, el banc central d'Alemanya, va confirmar ahir que durant el tercer trimestre de l'any la locomotora d'Europa va entrar en recessió tècnica. Entre els mesos de juliol i setembre, el PIB alemany va patir una lleugera contracció que es va sumar a la caiguda del 0,1% del segon trimestre. Tot i així, el Bundesbank va fer una crida a evitar l'alarmisme i explica que aquest retrocés no evidencia un deteriorament significatiu i generalitzat de l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Us expliquem algunes claus per entendre què implica la recessió tècnica d'Alemanya:

  • Dos trimestres a la baixa: La definició d'una recessió tècnica es compleix quan un país registra caigudes en el PIB durant dos trimestres consecutius. Aquest és el terme a efectes teòrics, però cal recordar que per parlar de crisi econòmica hi ha altres indicadors importants que s'han de tenir en compte, com ara el mercat de treball, l'evolució dels preus o el consum intern.
  • Exportacions més febles: Segons el Bundesbank, els entrebancs del PIB alemany s'expliquen en gran part per l'afebliment de la indústria exportadora alemanya. L'economia del país germànic depèn fortament de sectors com l'automòbil, amb molt pes en el comerç exterior. Factors externs, com la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i la incertesa provocada pel Brexit, també han llastrat les exportacions alemanyes.
  • Aferrats al consum intern i l'atur baix: Tot i les alertes d'inestabilitat econòmica, el Bundesbank també va recordar que tant la situació laboral a Alemanya com el consum intern continuen sent favorables. Segons les últimes dades de setembre, la taxa d'atur va ser del 4,9%, la més baixa en aquest mes des del 1990.
  • Més pressió sobre el dèficit: La política pressupostària alemanya està molt centrada en reduir el dèficit públic al màxim i evitar contraure nou deute estatal. No obstant això, amb el canvi de tendència de l'economia el país podria obrir la porta a incrementar la despesa i fer més inversions, per exemple, en infraestructures.
  • Pronòstic compartit: El Bundesbank no és l'únic que ha alertat sobre la recessió tècnica d'Alemanya. Els seus pronòstics se sumen a la previsió del prestigiós Institut d'Investigació Econòmica de Munic, que estima una contracció del 0,1% del PIB entre el juliol i el setembre. L'Institut d'Economia Mundial de Kiel encara és més pessimista i calcula un retrocés del 0,3% de l'economia alemanya durant el tercer trimestre.
stats