Economia 24/04/2015

UPyD se suma a la petició perquè el jutge Andreu dicti presó sense fiança per a Rato

Ja ho va provar el desembre passat, però la seva petició va ser desestimada. Ara, davant els "últims esdeveniments" demana també que se li retiri el passaport

Europa Press
2 min
Banco Santander dissol el consell assessor i prescindeix de Rato

MadridUPyD s'ha sumat a la petició d'un particular perquèel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu dicti presó provisional comunicada i sense fiança per a l'ex vicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato en la causa sobre la sortida a borsa de Bankia davant els "últims esdeveniments" coneguts sobre les investigacions per part de l'Agència Tributària. En un escrit, presentat aquest divendres, la formació magenta se suma a la sol·licitud formulada per una acusació particular i, de manera subsidiària, reclama que es prohibeixi sortir d'Espanya i es retiri el passaport a l'expresident de Bankia, sense perjudici que si necessita "fer un viatge urgent, pugui demanar al jutjat la pertinent autorització, prèvia acreditació de la seva justificació i pertinència".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'acusació popular afirma que les últimes novetats en la investigació al voltant de Rato "aconsellen" el seu ingrés a la presó, una mesura "oportuna i necessària" que ara hauria quedat corroborada després que UPyD ja la sol·licités el desembre de 2014. El col·lectiu 15MpaRato ha sol·licitat també al jutge Andreu que acordi la presó provisional i sense fiança per a Rato.

Anticorrupció rebutja que Rato vagi a la presó pel cas Bankia

Per la seva banda, la Fiscalia Anticorrupció ha rebutjat la celebració d'una vista en què es decideixi sobre l'ingrés a la presó de l'ex vicepresident econòmic en el marc del cas Bankia, així com les peticions perquè se li retiri el passaport i se li prohibeixi sortir del territori nacional, segons fonts jurídiques. El fiscal Alejandro Luzón argumenta en un escrit remès a Andreu que no procedeix acordar aquestes mesures en el marc d'aquest procediment, en el qual no s'han produït novetats significatives en la investigació.

Andreu va preguntar a la Fiscalia si havia de celebrar una vista prevista en l'article 505 de la Llei d'enjudiciament criminal, a petició d'un particular, i si acordava la retirada del passaport i la prohibició de sortir del territori nacional, reclamada en un primer moment per UPyD, que exerceix l'acusació popular en la causa.

Anticorrupció també rebutja la petició de la formació magenta de sol·licitar al Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac) que informi sobre la situació actual de les investigacions que afecten Rato, els seus béns patrimonials, disposicions i transferències dineràries realitzades.

Les esmentades fonts apunten, però, que les mesures cautelars sol·licitades es podrien imposar, en tot cas, en el marc de la causa que se segueix en el Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid per les activitats econòmiques de l'exvicepresident.

Rato està imputat en el procediment pel qual s'investiga la sortida a borsa de Bankia pels delictes de falsificació de comptes, administració deslleial, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda. També se li atribueixen els delictes d'administració deslleial o apropiació indeguda en la peça separada sobre les targetes 'black' opaques, en què els exconsellers de Bankia i Caja Madrid van carregar 15,5 milions d'euros entre 1999 i 2012.

stats