Comerç

Rècord històric de les exportacions alimentàries catalanes

El sector supera per primer cop els 12.000 milions d'euros, un 12% més, tot i els colls d'ampolla i la crisi energètica

3 min
Imatge d'arxiu de porcs a una granja de Ventalló

BarcelonaEl rècord d'exportacions catalanes del 2021 no ha passat de llarg d'un dels primers sectors econòmics del país. Les vendes a l'estranger de productes agroalimentaris van superar per primer cop els 12.000 milions d'euros l'any passat, segons les dades que ha compartit aquest dilluns Prodeca, Promotora dels Aliments Catalans. Concretament, aquesta indústria va exportar per valor de 12.878 milions, un 12% més que el 2020, quan la pandèmia va alentir el ritme de creixement del comerç exterior. El secretari d'Alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol, ha celebrat aquestes xifres de màxims històrics i, sobretot, que s'hagin aconseguit en un context complicat. "El sector agroalimentari es consolida de forma irrefutable com a motor tractor de l’economia catalana, tot i el context geopolític, les crisis energètiques i l'acabament de la pandèmia", ha defensat.

La carn, el producte que més exporta Catalunya, va tornar a encapçalar el rànquing, però va acabar l'any amb un creixement pràcticament pla. El motiu principal és la recuperació del mercat xinès, que durant els últims anys havia incrementat les importacions catalanes com a conseqüència de la crisi de la pesta porcina africana que afectava el país. Les vendes a la Xina van caure un 22% el 2021, encara que el sector va compensar la davallada amb les vendes a altres països asiàtics com les Filipines, Corea del Sud, Taiwan o el Japó. "Catalunya ha tingut la capacitat d'adaptar-se a les necessitats d'altres mercats tot i la baixada de la Xina", ha raonat Mòdol.

El primer mercat del Principat per al comerç exterior de l'agroalimentari continua sent França (amb un 21%), seguit del gegant asiàtic (14%) i Itàlia (11%). D'altra banda, el primer any de Brexit tampoc ha tingut un efecte tan negatiu com s'esperava en les vendes de les empreses d'alimentació catalanes, que van augmentar un 8,24%, sis punts percentuals més que l’any anterior, per un valor de 615 milions d'euros.

Prodeca també ha observat la recuperació de sectors com el del vi i el cava, que s'han beneficiat de l'aixecament dels aranzels als Estats Units. El director general de l'empresa pública, Ramon Sentmartí, ha remarcat l'increment del 18% en les exportacions de la categoria fine food (que inclou una varietat de productes processats), i les vendes d'olis vegetals s'han disparat un 43% i les de peix i marisc, un 30%.

Catalunya compta amb més de 2.700 empreses exportadores regulars de productes agroalimentaris. El sector, ha recordat Sentmartí, factura prop de 40.000 milions d'euros a l'any i genera uns 166.000 llocs de treball directes. "Representa el 16% del PIB català, si sumem el sector primari i tota la indústria transformadora dels aliments", ha afegit. A les dades del 2021, la Generalitat hi veu una altra tendència: cada cop més euros que quilos. El valor total de les exportacions agroalimentàries va créixer l'any passat més que el seu pes en tones, que va repuntar un 10% fins als 7,6 milions. "Es posa més en valor al mercat global la qualitat dels productes agroalimentaris", ha destacat Sentmartí.

En els últims deu anys, les vendes a l'estranger d'aquests béns han augmentat un 86% i, de fet, l'any passat també va tancar amb superàvit comercial i una taxa de cobertura del 118%. Per segon any consecutiu, després de superar Andalusia el 2020, Catalunya va ser la comunitat autònoma amb més pes sobre el conjunt de les exportacions agroalimentàries a Espanya, un 21%. Aquest sector és el tercer que va vendre més des del Principal cap a mercats estrangers l'any passat i representa un 15% del total, per darrere de les semimanufactures i els béns d'equip.

stats