Economia 19/06/2019

Un de cada deu treballadors catalans són de fora de la UE

L’afiliació d’estrangers bat el rècord històric a Espanya

Leandre Ibar
2 min
Un de cada deu treballadors catalans són de fora de la UE

BarcelonaUna desena part dels treballadors que hi ha a Catalunya provenen de països de fora de la Unió Europea, segons dades del mes de maig publicades ahir pel ministeri de Treball. Concretament, més de 344.000 cotitzants a la Seguretat Social dels 3,4 milions que hi ha a Catalunya tenen la nacionalitat d’un estat extracomunitari, en comparació amb els 171.000 professionals provinents de països de la UE.

Així, el maig es va tancar a Catalunya amb més de 516.000 treballadors foranis. Aquesta dada suposa un increment del 8,9% respecte al mateix mes de l’any anterior i manté Catalunya com la comunitat autònoma amb més afiliats d’altres països a la Seguretat Social.

El Marroc és el país amb més nacionals treballant a Catalunya. La Xina, el Pakistan i, amb un nombre més baix, països llatinoamercians com Colòmbia, l’Equador i Hondures són els principals orígens de la mà d’obra extracomunitària establerta a Catalunya. Pel que fa a estats membres de la UE, el rànquing l’encapçala Romania, amb Itàlia just darrere i, a més distància, França.

La major part (un 84%) dels professionals foranis estan adscrits al règim general, mentre que un 15% estan donats d’alta com a autònoms. Només un 1% estan registrats dins del règim del mar.

Per sectors, aproximadament un de cada cinc estrangers treballen en el sector de l’hostaleria. També són sectors clau les empreses de reparació de vehicles, les activitats administratives, la indústria manufacturera i la construcció.

A nivell espanyol, l’afiliació d’estrangers a la Seguretat Social a Espanya ha batut el rècord històric registrat abans de la crisi econòmica. En total, al conjunt de l’Estat hi ha uns 2,2 milions de treballadors procedents d’altres països, un 3,3% més que a l’abril i un 7,5% més que el mateix mes de l’any passat.

Romania lidera a l’Estat

En el conjunt d’Espanya, Romania és el principal país d’origen amb 361.000 treballadors, seguit del Marroc amb quasi 280.000, Itàlia (127.000) i la Xina (106.000). Del total, 1,2 milions procedeixen de fora de la UE i prop de 890.000 de països comunitaris.

D’altra banda, la major part són empleats afiliats al règim general (1.8 milions), mentre que 339.000 són autònoms, 4.600 estan adscrits al règim del mar.

Darrere de Catalunya, Madrid és la comunitat autònoma amb més estrangers treballant-hi, mentre que Cantàbria i Extremadura, les que menys.

stats