Economia 08/02/2017

Els registradors demanden la Generalitat per incompliment del conveni

Aquest cos administratiu veu impossible el calendari per engegar la Hisenda catalana i assegura que serà "un caos" per als contribuents i les arques públiques

Natàlia Vila
3 min
Els registradors demanden a la generalitat per l'incompliment del conveni

BarcelonaEls registradors de la propietat interposaran una demanda per la via contenciosa administrativa contra la Generalitat per haver incomplert la data de finalització del conveni pels seus serveis. Asseguren que el contracte acaba el 30 d'octubre i que el Govern, en canvi, pretén finalitzar-lo al setembre. Això, segons els serveis jurídics del Col·legi de Registradors, "és il·legal".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El degà del Col·legi de Registradors de Catalunya, Luis Suárez, ha estat contundent: "Ens hem resistit i hem intentat negociar però no hi ha forma de diàleg". Els registradors no entenen per què no poden seguir fent ells la feina i, segons ha dit Suárez, això implicarà un augment de la despesa. "Cap país sensat prescindeix del talent que ja té, es un dispendi", ha lamentat el degà dels registradors.

La Generalitat manté que han seguit el procediment correcte i que van comunicar la fi del conveni amb més de nou mesos d'antelació, tal com marca la llei i dins del tràmit normal del procés de renúncia del conveni per part de l'ATC. El departament d'Economia assegura que respecta el dret legítim dels registradors de defensar els seus interessos econòmics i remarca que aquest col·lectiu no posa en dubte el final del conveni, sinó una qüestió tècnica, per l'avançament.

Un calendari "impossible"

Més enllà de les qüestions legals, els registradors també asseguren que el termini de cinc mesos que s'ha marcat el Govern per posar en marxa el nou sistema de l'Agència Tributària Catalana és inviable. Per Suárez, a més, el canvi del sistema informàtic també és una quimera: "El 31 d'agost volen fer el traspàs de tota la informació i això ens sembla de ciència-ficció; no es pot capgirar el sistema com un mitjó sense que perjudiqui els contribuents", assegura.

Aquest col·lectiu considera que si el canvi es fa d'aquesta manera, "difícilment es podrà evitar un caos i implicaria la pèrdua de molts diners a les arques públiques". Per fer-ho bé, consideren que el termini correcte seria d'entre 18 i 24 mesos, per la complexitat del sistema.

Tot i que ara mateix els llocs de treball dels registradors estan a l'aire, aquest matí el degà del Col·legi ha assegurat que el col·lectiu estaria "disposat a assumir les funcions en un futur" si els ho demanen. El problema, per Suárez, són les condicions: "És molt més difícil arreglar una cosa que ja s'ha trencat", lamenta.

Un any intentant trobar l'encaix i l'estalvi

El traspàs de l'activitat dels registradors forma part de l'objectiu que la Hisenda catalana assumeixi totes les competències que inclou l’Estatut i que fins ara estaven cedides. Es tracta d'una nova fase en la qual la Generalitat vol aconseguir la gestió –aquest mateix any– de la recaptació executiva dels tributs, que fins ara feia l'Estat en exclusiva. Exercint directament aquestes facultats, el Govern vol estalviar-se 25 milions que fins ara pagava per subrogar aquesta gestió als registradors de la propietat.

La Generalitat ha buscat solucions per integrar els 300 treballadors contractats pels registradors que es dediquen actualment a liquidar aquests impostos. Però els representants d'aquest col·lectiu asseguren que "pateixen per les condicions, perquè són un col·lectiu que ara està ben valorat, amb salaris per sobre de la mitjana". El degà dels registradors ha recordat que aquests professionals fa "150 anys que ajuden la Hisenda catalana" i que fan una feina "excel·lent", a la vegada que ha lamentat que ara la Generalitat els consideri "un cos estrany".

Suárez qüestiona que el Govern pugui assumir la plena gestió sense aquests treballadors i manté que aquests plans "només poden portar al desastre". També assegura que el cost del servei, tal com està plantejat ara, tindrà un cost de 50 milions d'euros per a la Generalitat, el doble del que paga ara als registradors.

Catalunya no és l'única comunitat que afronta un canvi d'aquest tipus en la recaptació executiva. Altres comunitats, com Múrcia i les Canàries, també ho han fet. Els degà dels registradors, però, ha fet matisos: "El futur de Catalunya no hauria d'assemblar-se a Múrcia, amb tots els respectes", ha dit Suárez. Actualment els registradors de la propietat de Catalunya gestionen un milió d'expedients cada any.

stats