Política 26/02/2016

La Generalitat ja recapta per via executiva en lloc de l’Estat

Núria Orriols / Roger Tugas
2 min
Junqueras  En una intervenció al Parlament.

BarcelonaEn el trànsit cap a la constitució d’una Hisenda pròpia preparada per recaptar tots els tributs d’una eventual República Catalana, la primera fase passa per assolir una agència autonòmica “potent”. Per començar, l’objectiu és assumir totes les competències que inclou l’Estatut i que fins ara estaven cedides. És el cas de la recaptació per via executiva dels tributs -és a dir, un cop caducat el termini de pagament voluntari, una funció que fins ara feia l’Estat en exclusiva- o el cobrament directe dels impostos propis i cedits fora de les capitals de província -que ara duen a terme les oficines liquidadores dels registradors de la propietat-. Exercint directament aquestes facultats, el Govern vol estalviar 10 milions que ara abona a l’Estat i 25 milions més que paga als registradors de la propietat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta assumpció de competències ja ha començat i s’està fent de manera “gradual”, segons fonts del departament d’Economia i Hisenda, que concreten a l’ARA que a hores d’ara Tributs de Catalunya -òrgan format per l’Agència Tributària catalana i les oficines tributàries de les quatre diputacions i diversos ajuntaments- ja recapta el 50% de totes les operacions per via executiva, cosa que equival al 20% de l’import total per aquesta via a Catalunya. La tasca dels registradors de la propietat se suplirà més tard.

Nova convocatòria de places

En la línia de reforçar la Hisenda pròpia, la conselleria pilotada per Oriol Junqueras va publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la convocatòria per proveir tres places de “comandament” per a l’Agència Tributària de Catalunya. Hi poden optar funcionaris que ja formin part de la categoria més alta de l’administració.

En concret, es convoca una plaça per al Servei d’Ajornaments i Fraccionament de l’Agència, amb la missió de fer seguiment i gestionar els expedients de deutes tributaris dels quals s’ha demanat facilitats per cancel·lar-los. Això sí, dels impostos que són competència de la Generalitat, els propis i cedits. Així mateix, també es busca una persona per a un lloc de comandament al Servei de Gestió Tributària de la delegació de l’Agència a Lleida amb la missió d’examinar i tramitar les declaracions i altres documents amb transcendència tributària i aprovar els que tramitin les oficines liquidadores de la demarcació. Una funció en la línia de reforçar l’estructura territorial per acabar assumint les competències de recaptació directa dels impostos propis i cedits. Finalment, s’ofereix una plaça de comandament al Servei d’Atenció als Contribuents a la delegació de Barcelona per tramitar les declaracions i autoliquidacions tributàries, entre altres funcions.

El Govern posa així la directa per reforçar una Hisenda que ara per ara està lluny de poder desenvolupar les funcions de l’agència tributària estatal. De fet, tal com va publicar l’ARA, l’executiu aspira a triplicar la plantilla en dos anys per muscular un dels organismes clau per a la transició cap a l’estat independent, i es passarà de 350 a 900 empleats.

stats