Farmàcia

Reig Jofre passa pàgina de la vacuna de Janssen i ja prepara una nova planta a Catalunya

La companyia vol fabricar productes biològics, si pot ser a prop de les seves instal·lacions actuals

2 min
Ignasi Biosca (CEO) i Nerea García (directora de la planta de Barcelona).

BarcelonaLa farmacèutica Reig Jofre no s’atura malgrat el desencís provocat per la falta de vacunes de Janssen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta companyia familiar va tenir un èxit inicial en plena pandèmia a l'aconseguir que l’americana Janssen li adjudiqués un contracte per fabricar la seva vacuna a les instal·lacions que acabava d’obrir a Sant Just Desvern. Però la vacuna no ha acabat d’arribar mai. Tot i que Reig Jofre no en vol donar detalls pel secret que imposen els contractes de confidencialitat, el cert és que Janssen ha venut moltes menys vacunes del que preveia inicialment. "Les necessitats de producció les marca el client", es limita a dir Ignasi Biosca, conseller delegat de Reig Jofre. "Nosaltres ens vam posar a disposició seva". Com a conseqüència, Reig Jofre va bloquejar la fàbrica de Sant Just, però les comandes no van arribar. "Mai se sap la demanda que hi haurà per a un producte, i en el cas del covid encara menys", afegeix Biosca.

Un cop va haver signat el contracte amb la companyia americana, Reig Jofre va deixar d’atendre potencials clients que també s’interessaven per la seva capacitat de fabricar vacunes. Segons ha explicat Biosca, fins i tot van despertar l'interès de Rússia per si podien fer dosis de la seva vacuna, la Sputnik.

Al final les coses no van anar com es preveia. Segurament per això les accions de la companyia, que havien arribat a superar els 6 euros a principis del 2021, avui dia ronden els 3 euros. Però l’empresa no ho lamenta: "Sense el covid no tindríem ara la planta ja preparada per fer tot el que podem fer", sosté Nerea García, directora de la instal·lació. Tot i que la facturació del grup va créixer un 3% l’any passat (fins als 236 milions), el benefici va caure fins als 5 milions d’euros, un 11% menys.

Els nous projectes

A més, el grup té nous projectes a la vista. Particularment, la creació d’una nova planta, si pot ser a prop de les instal·lacions que ja té a la frontera entre Sant Just i Cornellà. La nova fàbrica seria "per fer-hi productes biològics des de zero", diu Biosca. És a dir, que s’hi farien els components amb els quals fabriquen els seus productes actualment. Això permetria una integració vertical del negoci, eliminant proveïdors i intermediaris. I això, normalment, significa més rendibilitat.

Ara bé, aquest projecte encara està als inicis i la companyia no ha detallat quina inversió necessitaria (per fer l’última fàbrica, per exemple, van caldre 40 milions).

El que Ignasi Biosca té clar és que per dur a terme aquesta inversió calen "polítiques de país" tant a Catalunya com a Espanya. "No demano subvencions, sinó que no hi hagi bastons a les rodes", diu. A què es refereix? Segons explica, els preus dels medicaments estan regulats, però, tot i que la inflació està disparada (i, per tant, el cost de fabricar-los s’encareix), els preus dels medicaments no pugen. Catalunya i Espanya han de decidir, afegeix Biosca, si volen que les empreses destinin els seus beneficis a cobrir aquests augments de preus o, per contra, prefereixen que tinguin capacitat per invertir. Les compres de medicaments les fan les comunitats autònomes, però els preus els marca el govern central.

"El covid ens ha demostrat la importància de tenir una indústria de quilòmetre zero", conclou Biosca. 

stats