Economia 25/01/2016

El Govern eliminarà condicionants per cobrar la renda mínima

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, diu que seguirà una política de zero desnonaments

Elena Freixa
2 min
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. ACN

BarcelonaLa renda mínima d'inserció (RMI) tindrà menys condicionants per accedir-hi. Ho ha anunciat la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en una entrevista a TV3 on ha avançat que s'aixecaran restriccions que es van introduir en aquest subsidi el 2011 i que en van fer disminuir els beneficiaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara mateix hi ha unes 27.000 persones que perceben la renda mínima a Catalunya, una xifra inferior a les 30.000 que la cobraven abans que s'introduïssin els condicionants fa cinc anys. La consellera, però, no ha avançat quin increment de beneficiaris hi haurà amb les noves normes.

La renda mínima d'inserció és un subsidi d'uns 400 euros reservat per a persones que no tenen cap ingrés. "El nostre compromís ha estat que la RMI sigui un dret subjectiu i que es garanteixi un plat a taula a tothom en aquests 18 mesos de govern que tenim al davant", ha explicat Bassa.

La consellera, però, també ha advertit que no es podrà complir l'objectiu si no s'aproven uns nous pressupostos que incloguin la partida de 70 milions d'euros que contempla el pla de xoc del Govern per cobrir aquest subsidi. "Sense nous pressupostos, haurem de prioritzar", ha dit.

Els nous comptes permetrien, a més, garantir el paquet de 100 milions d'euros que el departament vol destinar a "emergència social", segons Bassa. A Catalunya, hi ha mig milió de persones a l'atur i més de la meitat no cobren cap prestació, d'acord amb les darreres dades del ministeri d'Ocupació.

La pobresa també s'abordarà des d'altres fronts, com per exemple, l'energètica, ha explicat Bassa. Ha dit que es mantindrà el fons per garantir l'electricitat a les llars on no hi entren ingressos. Les beques menjador per als infants també són l'altra línia vermella que prioritzarà el departament de Bassa.

La consellera d'Afers Socials ha assegurat que mantindrà una política de zero desnonaments: "Treballarem perquè no n'hi hagi absolutament cap". La clau per passar de 14.000 desnonaments que va haver-hi l'any passat a Catalunya a cap durant el 2016, ha dit, serà que l'administració sigui molt més àgil a l'hora d'actuar per prevenir-los quan una entitat social alerti del risc que algú quedi al carrer.

El SOC necessita un canvi

Pel que fa a l'àmbit del Treball, l'altra gran pota del departament de Bassa, la consellera ha reconegut que el funcionament del SOC és "molt millorable". Els resultats dels serveis públics d'ocupació a l'hora de recol·locar aturats al mercat de treball són "molt pobres", ha dit.

Bassa ha lligat els problemes a la "falta d'efectius" que pateix el SOC i que fa que hi hagi molts expedients paralitzats. Abordar els problemes estructurals del servei serà un dels objectius del departament. Per fer-ho, ha dit, es valdrà de la nova llei aprovada l'any passat i que ara toca desplegar.

stats