Economia 28/08/2017

Repsol evita una multa de 22,6 milions d'euros per un defecte de forma

Competència acusava la petroliera de pactar preus en benzineres, però l'Audiència Nacional considera que la culpa recau en una de les filials

Ara
2 min
Imaz i Brufau a la junta d'accionistes de Repsol d'aquest dijous./ EFE

BarcelonaL'Audiència Nacional ha anul·lat una multa de 22,6 milions d'euros imposada a Repsol per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L'organisme regulador va considerar que l'empresa petroliera va coordinar preus i descomptes amb tres benzineres de Madrid, Múrcia i Lugo entre els anys 2012 i 2013. Segons ha avançat Europa Press, la jutgessa ha estimat el recurs de Repsol SA perquè existia un defecte de forma en la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La multa imposada per la CNMC atribuïa de manera exclusiva a Repsol SA la responsabilitat de les conductes anticompetitives. Repsol SA, però, considera que aquestes pràctiques les va impulsar una de les seves filials: es tracta de Repsol Comercial de Productos Petrolíferos, una societat de la qual Repsol SA posseeix el 99,78% del capital.

Segons la multinacional, la matriu (Repsol SA) podria haver estat declarada responsable solidària juntament amb la filial en qüestió (Repsol Comercial de Productos Petrolíferos). Per a Repsol, l'error de la CNMC recau en el fet que, en un principi, només s'acusés la matriu d'aquest tipus de pràctiques.

La sentència de l'Audiència Nacional, de la qual és ponent la magistrada Berta Santillán Pedrosa, admet el recurs de Repsol i interpreta que "s'ha vulnerat el principi de personalitat de la pena". La sentència no entra a valorar si les pràctiques van anar contra la competència.

Quan la CNMC va imposar la multa a la petroliera el 2015, el seu president, Antoni Brufau, ja va avisar que recorrerien a la sanció. En aquella ocasió, però, va dir que la sanció no tenia "fonament" i era desproporcionada. Així, Repsol evita una multa que equival a l'1,3% dels seus beneficis (l'empresa va guanyar 1.736 milions d'euros el 2016).

stats