Finances públiques
Economia 26/01/2022

La Reserva Federal dels EUA es prepara per apujar els tipus d'interès "aviat"

El banc central nord-americà insinua que la recuperació econòmica va pel bon camí i no necessita "ajuda"

3 min
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, en una imatge d'arxiu.

WashingtonLa combinació d'un mercat laboral robust i una pressió inflacionària inèdita des de fa quatre dècades han dut la Reserva Federal a preparar el terreny per a una pujada dels tipus d'interès que es produirà "aviat", és possible que al març, i que es convertirà en el primer augment en més de tres anys. En la decisió d'aquest gener, però, encara s'han mantingut els tipus invariables.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el document publicat després de la reunió de dos dies del banc central nord-americà, queda clara la unanimitat al voltant d'un mateix missatge: l'economia del país va pel bon camí. Tant, que el programa de compra de bons seguirà l'itinerari previst. La Reserva Federal dels EUA reduirà les compres al mes de febrer i eliminarà completament aquests estímuls a principis de març.

El president de la institució financera, Jerome Powell, ha indicat que "a la llum del notable progrés que hem vist en el mercat laboral, i amb la inflació molt per sobre del nostre objectiu a llarg termini del 2%, l'economia ja no necessita alts nivells de suport de política monetària". Tot i que en el document oficial no s'explicita que la pujada de tipus serà al març, ho ha donat pràcticament per fet. "Diria que el comitè té al cap apujar els tipus d'interès a la reunió del març i assumeix que les condicions són apropiades per fer-ho", ha indicat Powell.

Si fos així, s'avançaria a algunes prediccions que apuntaven que les primeres pujades no arribarien fins ben entrada la primavera, fet que podria provocar més i més ràpids augments dels tipus, en lloc dels tres increments que es pronosticaven per a aquest 2022. Aquesta accelerada en la política monetària de la Fed s'explica, en gran manera, per una inflació desbocada que es va situar al 7% al desembre, "molt per sobre" de l'objectiu del 2%.

Recuperació "incerta"

En cap moment, però, Powell ha donat una certesa total sobre aquesta futura pujada de tipus, per evitar caure en un parany si el context canvia. Per exemple, en cas que una nova variant pandèmica compliqués una recuperació econòmica que "es manté incerta". Per al banc central, els avenços en la campanya de vacunació i l'aixecament de la pressió en les cadenes de subministrament haurien d'ajudar a recuperar el rumb. I de passada, a domar la inflació fruit dels "desequilibris entre l'oferta i la demanda relacionats amb la pandèmia i la reobertura de l'economia".

"No és possible predir amb gaire confiança quin camí serà l'apropiat per a la nostra política de tipus", ha argumentat Powell. El president de la Fed també ha remarcat que el banc central encara no ha decidit com serà aquest full de ruta, però ha assegurat que "serem humils i àgils" al prendre les accions necessàries per controlar l'escalada dels preus.

Ara mateix, el principal repte de l'economia dels EUA és mantenir l'equilibri entre la inflació i el seu robust mercat laboral, que voreja la plena ocupació. Com molts analistes, la Fed sosté que aquest increment de preus "baixarà durant l'any". "Utilitzarem les nostres eines tant per donar suport a l'economia i a un mercat laboral fort com per prevenir que una alta inflació arreli", ha sentenciat Powell.

A banda d'aprovar l'última compra de bons del febrer abans d'eliminar el programa al març, la Reserva Federal ha començat a entomar un altre debat: com s'ho farà per reduir els nou bilions de dòlars d'actius que ha adquirit, un volum que vol rebaixar "significativament", i que assegura que retallarà de manera ordenada i transparent.

stats