Economia 19/12/2018

Rànquing de riquesa per comarques: la Ribera d'Ebre és la que té ciutadans amb més PIB per càpita

Castellbisbal i Martorell són els dos municipis amb un PIB per càpita més elevat

Leandre Ibar
2 min
Els terrenys pròxims a la central d'Ascó són una zona molt fèrtil per al cultiu, però  els recels que genera la radioactivitat en disminueixen les vendes.

BarcelonaLa Ribera d'Ebre és la comarca catalana amb un producte interior brut (PIB) per càpita més alt, de 44.400 euros anuals per habitant, segons dades de l'Idescat. La segueixen el Barcelonès, amb 37.100 euros per càpita; el Tarragonès, amb 35.800 euros per habitant, i la Vall d'Aran, amb 35.300 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En total, 11 de les 42 comarques superen la mitjana catalana de 30.100 euros per persona, entre les quals també hi ha l'Alt Camp, la Conca de Barberà, la Segarra, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Gironès i la Garrotxa. A l'altra banda del rànquing, el Baix Penedès, amb 17.700 euros per persona, és la que té el PIB per habitant més baix, seguida del Montsià i el Garraf, amb 17.900 euros per persona en tots dos casos. El 2015 la Ribera d'Ebre ja va ser la comarca més rica en termes per habitant

Per creixement, el PIB per càpita de la Garrotxa va augmentar un 8% entre el 2015 i el 2016, un fet que la situa com la comarca amb més increment del PIB per habitant. Un total de 33 comarques van augmentar aquest indicador el 2016. Malgrat tenir el més elevat de Catalunya, però, la Ribera d'Ebre va ser on més va caure, amb un descens de l'11,6%.

Per municipis, nou poblacions van doblar la mitjana catalana el 2016. Castellbisbal, amb 86.700 euros per habitant, i Martorell, amb 82.400 euros, són els dos municipis de més de 50.000 habitants amb un PIB per habitant més alt. També van doblar la mitjana la Canonja, Parets del Vallès, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Lliçà de Vall, el Prat de Llobregat, Polinyà i Celrà. En canvi, Santa Margarida de Montbui i Badia del Vallès, amb 9.000 i 6.700 euros per habitant, van ser els municipis amb el PIB per persona més baix.

En total, els municipis i les comarques amb on aquest indicador és més alt són aquelles en què hi ha presència d'indústries potents, o bé d'un sector serveis molt desenvolupat. De les comarques amb més PIB per càpita, quatre –Alt Camp, Conca de Barberà, Segarra i Ribera d'Ebre– tenen com a principal activitat econòmica la indústria.

stats