Economia 24/06/2019

El Sabadell habilita pagaments ‘contactless’ a les esglésies

Banc Sabadell ha instal·lat en 160 esglésies i parròquies d’Espanya un dispositiu contactless perquè els feligresos puguin fer els seus donatius

Irene Riart I Milà
2 min
El sistema de pagament en una parròquia a Sant Cugat del Vallès.

Banc Sabadell ha instal·lat en 160 esglésies i parròquies d’Espanya un dispositiu contactless perquè els feligresos puguin fer els seus donatius. Segons ha pogut constatar l’ARA, el dispositiu és semblant a un faristol i, tot i mantenir l’opció de pagament en efectiu, incorpora la possibilitat de fer donacions amb targeta o mòbil a través de tecnologia contactless.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La iniciativa, emmarcada en el projecte Done de Banc Sabadell, va arrencar el novembre passat amb la incorporació del servei contactless a la catedral de l’Almudena, a Madrid. Des d’aleshores, l’entitat bancària, amb l’ajuda de Mastercard, ja ha instal·lat aquests dispositius en 35 províncies d’arreu de l’Estat, la gran majoria en esglésies.

El faristol té una pantalla tàctil, que permet seleccionar la quantitat a donar, i es pot pagar només acostant-hi un smartphone o una targeta. El dispositiu funciona com un datàfon, així que les donacions no són anònimes i queden registrades com un pagament electrònic. A més, accepten targetes de crèdit de qualsevol banc i no està restringit al Sabadell, igual que passa en els TPV d’un comerç normal. Encara que el contactless és la gran novetat, el faristol manté el mètode tradicional i té una cavitat per fer donacions en efectiu. El preu de la instal·lació d’aquest servei és gratuït per a les parròquies: l’església només ha de pagar una quota com un datàfon de qualsevol comerç.

El projecte Done està inclòs dins de l’àrea estratègica de negoci institucional que té l’entitat bancària, en què s’inclouen institucions, associacions i també l’Església. Segons fonts del Banc Sabadell, aquest projecte sorgeix de la necessitat de la mateixa Església i altres col·lectius de gestionar les donacions i, amb aquesta iniciativa, el banc pretén fidelitzar els seus clients institucionals.

Banc Sabadell vol modernitzar els sistemes de donacions existents en les diòcesis i els arquebisbats espanyols, fins a arribar a instal·lar aquest nou dispositiu a les 4.000 parròquies de tot Espanya. Segons l’entitat, el dispositiu evita el contacte directe entre els sacerdots i els diners, i simplifica el procés de les donacions, ja que es crea un registre dels pagaments. Després de gairebé sis mesos, Banc Sabadell afirma que el projecte ha tingut una bona rebuda i que el nombre de donacions, els diners recaptats i l’import mitjà per donació han augmentat.

Esdeveniments i concerts

Malgrat això, l’entitat bancària apunta que aquests faristols amb dispositiu contactless no són només per a ús de la comunitat religiosa. El nou projecte s’ha obert a altres contextos en què es produeixen donacions, com activitats benèfiques o ONG. Una de les últimes instal·lacions s’ha fet en un menjador social d’Astúries, la Cocina Económica d’Oviedo. L’associació, creada el 1888, ha estat el primer menjador social d’Espanya a incorporar aquesta tecnologia per rebre donacions. La instal·lació ha estat gestionada per Banco Herrero, entitat asturiana absorbida per Banc Sabadell el 2002. Encara que representen una petita part del total, alguns esdeveniments específics també han incorporat aquests dispositius, com per exemple alguns concerts.

stats