Banca

El Sabadell rebutja una oferta pel TSB i es dispara a la borsa

The Co-operative Bank va oferir 1.200 milions d'euros per la filial britànica del banc català

2 min
Seu del Banc Sabadell. Foto: BANC SABADELL

BarcelonaLes accions del Banc Sabadell s'han impulsat aquest dilluns més d'un 4,5% a la sessió borsària, després que s'ha confirmat aquest cap de setmana que ha rebutjat una oferta de The Co-operative Bank per la seva filial britànica TSB. La cadena Sky News va revelar dissabte que The Co-operative Bank havia contactat amb el Sabadell a principis d'octubre per interessar-se per adquirir TSB, per la qual estaria disposat a pagar més de 1.000 milions de lliures (gairebé 1.200 milions d'euros). L'entitat que presideix Josep Oliu va confirmar que rebutjava l'oferta i les accions del Sabadell s'han posat aquest dilluns al matí al capdavant dels ascensos de l'Ibex-35 amb més d'un 4,5% al migdia. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

TSB ha tornat a registrar beneficis aquest 2021 després de tres anys de pèrdues i un pla de reestructuració. La millora respon al descens de les dotacions i la bona marxa dels ingressos, amb un creixement de l'activitat comercial. El benefici net de la filial va pujar als 50 milions de lliures (59 milions d'euros) durant la primera meitat del 2021.  

El Sabadell va fer el seu gran salt internacional l'any 2015 amb la compra de TSB per uns 2.350 milions d'euros, sense saber que l'operació li suposaria un viacrucis. El 2018, quan el banc va fer la integració informàtica del sistema de totes dues entitats es va desencadenar una crisi tecnològica que va propiciar setmanes de queixes per part dels clients. L'entitat catalana també es va trobar enfrontada a un escenari que no s'esperava: el Regne Unit votava en referèndum abandonar la Unió Europea, en una decisió que va devaluar ostensiblement el banc britànic pel període d'incertesa que s'obria i per l'impacte econòmic que el Brexit va acabar tenint.

Des del mes de desembre de l'any passat, quan el Sabadell i el BBVA van trencar negociacions per la venda de la històrica entitat catalana, el nou conseller delegat, César González-Bueno ha insistit que ara no és el moment de vendre el banc britànic, setena entitat del Regne Unit. No obstant, les expectatives que l'operació es pugui dur a terme no han deixat de créixer, com ho proven la recent oferta i l'evolució borsària del Sabadell en la jornada d'aquest dilluns, especialment perquè el banc amb seu a Alacant ha seguit venent-se filials considerades no centrals.

El discurs del banc català és que en el passat va haver d'assumir un cert cost econòmic i reputacional per la compra de TSB, però que una vegada passat el tràngol, ara no regalarà una entitat que té, per fi, bones perspectives. Amb l'increment d'avui, el Sabadell acumula ja un augment del preu de l'acció del 93% aquest any, el que el converteix en el millor valor de l'Íbex-35, a un preu de 68 cèntims l'acció.

stats