Energia
Economia 24/10/2021

Sánchez promet 100 M€ per mitigar l'impacte de la pujada de la llum a famílies i empreses

Anuncia un decret amb més control i transparència en el mercat elèctric

ARA
3 min
Pedro Sánchez aquest diumenge durant la clausura del Congrés del PSOE d'Extremadura.

BarcelonaEl president de govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el consell de ministres aprovarà aquest dimarts, 26 d'octubre, un reial decret llei que inclourà 100 milions d'euros addicionals per ajudar, a causa de l'increment del preu de la llum, els 1,2 milions de llars vulnerables que hi ha al país, davant l'arribada de l'hivern. A més, amb aquest decret llei es preveu "ajudar les indústries i les empreses a protegir el seu contracte davant l'alça dels preus de l'energia", així com "incorporar transparència i, per tant, control, en la formació dels preus de la tarifa elèctrica", ha avançat Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anunci es produeix només dos dies després que les grans elèctriques espanyoles, a través de la seva patronal, l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica, proposessin la supressió de la tarifa regulada (el PVPC) i mantenir només el bo social per a les famílies vulnerables. Les grans elèctriques mantenen un pols amb el govern espanyol, i especialment amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, arran de l'escalada del preu de la llum i, especialment, per la intenció de l'executiu de retallar els seus ingressos, els denominats beneficis caiguts del cel. La setmana passada el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, fins i tot es comprometia a mantenir els preus de l'electricitat a les indústries si el govern espanyol retirava el seu decret de minoració dels beneficis de les elèctriques.

Avui Pedro Sánchez, que participava a Mèrida en el XIII Congrés Regional del PSOE d'Extremadura, ha anunciat les noves mesures, sense concretar, després que la Unió Europea donés llargues a les seves propostes d'una actuació conjunta per rebaixar el preu de l'energia. Sánchez ha indicat que Europa té "els seus temps" per prendre mesures, que el govern respecta encara que li "agradaria que fossin més ràpids". Així, ha justificat el seu anunci dient: "El que no farem és no fer el que hem de fer a Espanya", d'aquí l'aprovació d'aquest reial decret llei que incidirà en la "defensa del consumidor, de la indústria i l'empresa, i en defensa de la transparència", ha dit.

En la seva intervenció, el president del govern ha considerat que "no està funcionant la manera com es formen els preus de l'electricitat a escala europea", per la qual cosa ha advocat per "revisar aquest marc i aquesta directiva a nivell comunitari". Sánchez ha defensat que els països europeus negociïn "units" amb els països productors de gas, igual que es va fer amb les vacunes del covid-19, amb la qual cosa s'ha comprovat que els països europeus "units són més forts de cara a la negociació amb les grans farmacèutiques", de manera que s'ha "aconseguit un accés equitatiu a la vacuna per al conjunt de la ciutadania, amb independència de la mida de la seva butxaca".

"Junts som més forts, pesem més sent 400 milions de persones darrere de la Comissió Europea per negociar, en lloc dels 47 milions" que té Espanya, ha destacat Pedro Sánchez, que ha apostat per "avançar en aquest camí d'unitat en una negociació conjunta per la compra, ara que precisament hi ha una competició dels diferents països amb grans economies", com la Xina o l'Índia.

Emissions de CO₂

Davant d'aquesta situació, Sánchez ha assenyalat que, si en el mercat d'emissions de CO₂ hi ha "una mena d'especulació financera", segons la seva opinió, "també a escala europea haurem d'avaluar quines són les mesures que haurem de prendre perquè no es produeixin aquests fenòmens especulatius".

Però "és evident que a Europa les coses van més lentes del que a mi m'agradaria, i del que a Espanya li agradaria", ha dit Sánchez, malgrat que ha indicat que es va "avançant en aquest debat a Europa", per la qual cosa ha mostrat la seva confiança que "s'aconseguirà a escala europea que hi hagi un plantejament de resposta comunitària a la crisi de l'energia i a l'alça dels preus".

stats