Economia 30/06/2016

Cacera a la subcontractació

La Inspecció de Treball ha detectat cessió il·legal de treballadors i falsos autònoms i proposa sancions de quasi 6 milions a la cadena de contractes de Telefónica

Elena Freixa
3 min
Sancions de quasi sis milions a la cadena de subcontractació irregular de Telefónica

BarcelonaCop de la Inspecció de Treball a la cadena de subcontractació irregular de serveis tècnics de Telefónica. L'Administració ha proposat sancions i liquidacions per valor de 5,7 milions d'euros que hauran de pagar aquestes empreses. També Telefónica, com a responsable subsidiària, pot haver d'afrontar el pagament de 3,1 milions per regularitzar les condicions de treballadors d'aquestes companyies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els inspectors han aixecat actes per cessió il·legal de treballadors, ús de falsos autònoms, d'empleats temporals irregulars i inaplicacions de convenis col·lectius. "Es tracta d'una trama irregular de subcontractació, una cadena per reduir els drets dels treballadors", ha resumit el secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta.

Amb efecte immediat, la investigació ja ha suposat la regularització d'uns 300 treballadors. Uns 200 falsos autònoms han estat donats d'alta al règim general de la Seguretat Social i un centenar més han passat de temporals a fixos.

Ginesta ha lamentat que els diferents nivells de subcontractació tenien "l'únic objectiu d'atacar els drets de les persones reduint les seves condicions laborals". "A la Inspecció de Treball no li tremolarà el pols davant determinades empreses que incorren en irregularitats d'aquest tipus", ha avisat.

Les propostes de sancions es desglossen en 2,15 milions d'euros per infraccions de la normativa laboral i més de 3,6 milions per liquidar quotes de la Seguretat Social que aquestes companyies miraven d'estalviar-se utilitzant la figura de falsos autònoms. És en aquest deute amb la Seguretat Social on Telefónica haurà de respondre com a subsidiària en cas que alguna de les empreses es declarés en suspensió de pagaments, per exemple.

Telefónica s'ha volgut desvincular de qualsevol pràctica contrària a la llei laboral: "L'Administració no ha expedientat Telefónica, que no ha incorregut en cap irregularitat, sinó una sèrie d'empreses subcontractades de diferents nivells", ha dit a l'ARA una portaveu de la companyia, que ha dit que analitzaran tota la documentació que els faci arribar la Generalitat.

L’Ajuntament pregunta a Movistar per les condicions dels tècnics

La vaga on tot va començar

La investigació, que encara no està tancada, segons Ginesta, té un origen molt clar: la vaga de treballadors autònoms subcontractats per aquestes empreses que va escenificar un conflicte per la precarietat de les condicions en què treballaven.

Aquelles denúncies de fa un any van ser el punt d'inici de la Inspecció de Treball. El conflicte va entrar en una fase de pacificació fa pocs mesos, quan Telefónica va asseure les seves contractes amb els sindicats i els representants dels treballadors per mirar de limitar aquesta cadena de precarització laboral.

Una portaveu de Telefónica ha explicat aquest dijous que la companyia ha treballat per assegurar-se que aquestes pràctiques no es produïen. El secretari de Treball ha insistit que subcontractar no és una pràctica irregular però que, en els casos expedientats, es tractava de situacions que "superaven tota raonabilitat".

L'Administració no ha donat el nom de les empreses on ha aixecat actes d'infracció. Només ha insistit que són no només les companyies que treballen directament per a Telefónica –l'empresa assegura que no arriben a deu–, sinó també les d'un segon nivell de subcontractació que fan aquestes empreses de serveis.

Entre les empreses contractades per Telefónica per fer les tasques tècniques hi ha Elecnor, Cobra (del grup ACS) o Abantia, però no se sap si alguna d'elles és al punt de mira de la Inspecció de Treball. Tant aquestes empreses com altres com Cotroni, Montelnor, Itete o Teleco formaven part de la mesa de negociació que al febrer va pactar posar límits a la subcontractació.

Un avís per a competidors

La investigació sobre la trama de subcontractes de Telefònica vol ser "exemplaritzant". "Volem avisar a qui superi els límits de la llei que aquest és un model que no permetrem", ha insistit Ginesta. Mes rere mes, la valoració del Govern sobre la millora de l'atur s'acompanya de l'avís que la nova ocupació que es crea és massa precària, ha afegit.

La pràctica de subcontractar en excés, segons el secretari de Treball, és una realitat en altres empreses tant del sector de les telecomunicacions com d'altres que la Inspecció també es proposa perseguir. Ginesta ha dit que el cos d'inspectors de l'Estat ha pres nota de l'operació duta a terme pels efectius de Catalunya i farà actuacions similars a altres comunitats autònomes.

stats