Economia 07/01/2020

Les sancions de més de 30.000 euros del Govern a Cabify ja són fermes

El taxi dona 15 dies a la Generalitat per incrementar el control sobre les VTC i evitar la vaga

Paula Solanas
2 min
Una conductora de Cabify en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'amenaça de vaga del taxi durant el Mobile World Congress per exigir més control sobre les VTC encara no s'esvaeix, però l'entesa amb la Generalitat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és una mica més a prop. El secretari d'Infraestructures del Govern, Isidre Gavín, ha explicat aquest dimarts després de trobar-se amb el sector que notificarà aquesta setmana a Cabify que els 54 expedients sancionadors interposats a l'empresa per incomplir el decret sobre les VTC ja són ferms. La fi d'aquest tràmit administratiu significa, doncs, que l'aplicació de transport haurà de pagar multes per valor de 32.454 euros, 601 euros per cada sanció. A partir d'ara, si així ho decideix, la companyia podrà recórrer la multa per la via judicial a través d'un contenciós.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat va posar en marxa l'any passat una sèrie d'inspeccions per comprovar que Cabify operava d'acord amb el decret aprovat al febrer. Entre altres mesures, aquest decret obliga les VTC a esperar un temps mínim de 15 minuts entre la reserva del servei i la recollida del passatger. Tot i així, la plataforma madrilenya va treure pit amb una interpretació diferent de la norma, segons la qual els seus usuaris només havien de seguir aquesta limitació per al primer trajecte després d'acceptar les condicions d'ús.

"Ha sigut un procés molt nou i hem sigut punta de llança a Europa en aquest tipus de regulació", ha assegurat Gavín sobre la normativa amb què el Govern vol marcar la frontera entre el servei del taxi i el de les VTC. Així doncs, l'alt càrrec de la Generalitat ha desmentit que s'estigui incomplint la llei "al 100%" i ha defensat la tasca inspectora de l'administració catalana. "Estem treballant per perfeccionar la implementació, però no està totalment descontrolada", ha reblat Gavín.

Tot i així, les sancions de la Generalitat a Cabify no són suficients per als taxistes, que demanen més garanties que les VTC compleixen la llei en dos punts concrets. Per una banda, volen que els vehicles hagin de portar enganxat de manera visible un adhesiu que identifiqui quins dies han de descansar i quins poden circular. "Ara mateix els agents de la Guàrdia Urbana no tenen cap manera de saber-ho", ha lamentat Tito Álvarez, portaveu de l'associació Élite Taxi. A més, els taxistes també exigeixen posar fi a les confusions pel registre electrònic amb el qual les VTC han de deixar constància dels seus trajectes. Denuncien que tant la Generalitat com el ministeri de Foment van posar-ne en marxa un de propi i que ara aquests no són compatibles entre si.

Nova reunió d'aquí quinze dies

Amb l'amenaça de vaga encara sobre la taula, els taxistes, el Govern i l'AMB es tornaran a reunir d'aquí quinze dies per reprendre la negociació. "La reunió no ha anat malament, però volem que ens diguin els terminis per a aquests compromisos", ha insistit Álvarez. L'acord sembla factible. La regidora de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de l'Institut Metropolità del Taxi, Rosa Alcarcón, ha admès que són favorables a totes les peticions excepte una: obligar aplicacions com Cabify a fer públics els seus algoritmes de preu. Per part de l'AMB, la socialista també ha assegurat que s'han interposat fins a 259 multes a vehicles amb llicència VTC per incomplir la normativa.

stats