Banca

El Santander frega el vell somni d'Emilio Botín

L'entitat presidida per Ana Botín guanya 8.143 milions d'euros fins al setembre, un 11% més

2 min
Vista de la seu del Banc de Santander a Boadilla del Monte

BarcelonaA Madrid fa uns dies que es recorda que l'històric president del Banco Santander, Emilio Botín, somiava amb la possibilitat d'assolir guanys de 10.000 milions en un sol any. El banquer, traspassat el 2014, es referia a un escenari que es pot donar aquest mateix any. L'entitat d'origen càntabre segueix batent rècords, i després del seu millor semestre de sempre, el primer d'aquest any, quan va guanyar 5.241 milions d'euros, ara ha superat els 8.143 milions d'euros de benefici fins al setembre, un 11% més que en el mateix període de l'any anterior. Sembla que el camí és pla perquè l'entitat presidida per Ana Botín superi la vella ambició del seu pare.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests bons resultats s'expliquen per la pujada dels tipus d'interès, que ha elevat fortament els ingressos del banc, especialment a Europa i Mèxic. Només en el tercer trimestre el benefici va augmentar un 26% en comparació amb els mateixos mesos de l'any anterior, fins als 2.909 milions d'euros, segons ha informat l'entitat aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Són dades superiors a les previstes pels analistes.

Espanya va ser el mercat que més beneficis va aportar al banc, amb 1.864 milions d'euros, per sobre de l'aportació de 1.426 milions d'euros del Brasil. Els ingressos acumulats durant tot l'any s'enfilen fins als 43.905 milions, fet que suposa un creixement del 13% després que l'entitat hagi guanyat nou milions de clients, i ja en té 166 arreu del planeta. El marge d'interessos –que prové de totes les quotes dels préstecs que tornen els clients i que han estat el negoci tradicional de la banca– ha crescut també fins als 32.139 milions d'euros, un 13% més.

En aquest moment dolç, el Santander també ha millorat la rendibilitat, amb un retorn sobre capital tangible (ROTE) del 14,8% i un benefici per acció de 48 cèntims d'euro, un 17% més. Fins poc abans de les 10 hores d'aquest dimecres, el valor dels títols del banc pràcticament no s'havia mogut.

L'impost a bancs i energètiques recapta 2.908 milions

Cal recordar que d'ençà de la pujada de tipus del BCE tota la banca espanyola ha millorat fortament els seus resultats i que això ha arribat en ple xoc amb el govern de PSOE i Podem per l'aplicació d'un impost especial a la banca que també ha afectat les elèctriques i les grans fortunes. De fet, en l'acord d'investidura subscrit aquest dimarts per Pedro Sánchez i Yolanda Díaz s'anunciava la intenció d'allargar l'impost de manera indefinida.

Aquest mateix dimecres el ministeri d'Hisenda feia públic que el segon pagament de l'impost que es va fer al setembre va assolir els 1.453 milions (827 de les energètiques i 626 de la banca). D'aquesta manera, la recaptació per l'exercici del 2022 assoleix els 2.908 milions d'euros, tal com havia previst la cartera que dirigeix María Jesús Montero.

stats