Economia 15/09/2014

Ana Patricia Botín tranquil·litza els accionistes: garanteix que mantindrà la "trajectòria d'èxit" del seu pare

Prioritza el dividend, ratifica l'estratègia de treure a borsa les filials i promet seguir amb la diversificació geogràfica

Agències
3 min
La nova presidenta del Banco Santander, Ana Patricia Botín. EFE

SantanderAna Patricia Botín presideix aquest dilluns la primera junta d'accionistes del Banco Santander des de la mort del seu pare. El seu objectiu ha estat tranquil·litzar els accionistes amb l'ampliació de capital promesa, garantir la continuïtat de la "trajectòria d'èxit" d'Emilio Botín, i defensar la seva elecció coma presidenta del banc. "La meva ambició consisteix en mantenir aquesta trajectòria d'èxit a la qual dedicaré el major dels meus esforços", ha dit en un breu discurs a l'inici de la junta, que ha estat rebut amb aplaudiments. El continuisme, per a Ana Patricia Botín, passa per seguir amb una cultura centrada en la banca comercial, "estar a prop dels clients i oferir-los el millor servei".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, a nova presidenta del Santander admet que "continuar amb la trajectòria d'èxit de les últimes dècades no serà fàcil", ja que els bancs es troben ara davant un entorn competitiu i regulador "cada cop més exigent".

La nova presidenta de l'entitat creu que el Santander va en la bona direcció perquè "el banc compta amb capital suficient, un bon equip i un balanç que permet una evolució sostenible dels nostres resultats". A més, ha assenyalat que a punt d'acabar el tercer trimestre, "les tendències positives en l'evolució dels resultats del grup es confirmen".

L'estratègia, doncs, és de "continuïtat", "la mateixa que ha fet del Santander un dels bancs més grans i amb més èxit" del món, ha defensat preguntada per un accionista. Ana Patricia Botín ha fet seves les "prioritats" del seu pare cap als accionistes i el dividend.

Ampliació de capital

Preguntada per un accionista sobre l'ampliació de capital anunciada el passat mes d'abril, Ana Patricia Botín ha garantit també que tirarà endavant. De fet, està previst que es voti aquest mateix dilluns. Es tracta d'una operació que suposarà un augment de capital d'uns 4.600 milions d'euros, a través de l'emissió i posada en circulació de 665 milions de noves accions ordinàries de 50 cèntims d'euro de valor nominal cadascuna i una prima d'emissió del 20%.

Defensa de la seva elecció coma presidenta

L'hereva d'Emilio Botín s'ha vist obligada a defensar la seva elecció com a presidenta de l'entitat davant dels accionistes, criticada per alguns ja que la família només té una petita part de les accions. Ana Patricia Botín ha assenyalat que ha treballat al banc la major part de la seva carrera i ha vist créixer l'entitat, "i ara ho seguirà fent", ha recalcat.

En l'ordre del dia de la junta no s'ha inclòs cap punt sobre el nomenament de la successora d'Emilio Botín. Ana Patricia Botín ja és consellera de l'entitat i el seu nomenament com a màxima mandatària no ha de sometre's a la votació de la junta. El consell d'administració del Banco Santander va decidir per unanimitat el passat dimecres designar-la com a nova presidenta, només nou hores després d'anunciar la mort del seu pare.

Record a Emilio Botín

La nova presidenta de l'entitat ha lloat el seu pare, a qui ha volgut dedicar un "record especial". "Durant els prop de 30 anys al capdavant de la presidència del banc, [Emilio Botín] va col·locar el Santander com a primera entitat de l'eurozona i com un dels deu bancs del món per capitalització en borsa", ha afirmat, puntualitzant que fos una de les tres úniques grans entitats financeres que han superat la crisi sense pèrdues.

"Ho va aconseguir -ha afegit- amb una visió clara, prudent als riscos, centrada en el client i en la banca comercial, i amb agilitat per avançar-se i aprofitar les seves oportunitats de creixement".

Adquisició de Santander Brasil

La junta d'aquest dilluns va ser convocada, en un principi, per aprovar l'ampliació de capital per adquirir el 25% de la seva filial brasilera, Santander Brasil, que encara no tenia. Així ho han fet els accionistes poc després del breu parlament d'Ana Patricia Botín.

Uns quants, però, han pres la paraula després per advertir dels riscos econòmics, polítics i socials que planteja aquest país. La nova presidenta també els ha tranquil·litzat i ha assenyalat que l'operació serà "molt bona per al banc".

stats